Zábava a odpočinek na prvním místě. Umíte hrát s rozumem?
Hraní her a sázení jsou v různých podobách kratochvílí, kterou se lidé po celém světě baví po tisíciletí. Jak to ale občas bývá, z počátku neškodná a příjemná zábava může u někoho přerůst v problém, při němž už hráč neovládá hru, ale hra ovládá hráče.  Víte, jak takové situaci předejít? Jak ji poznat, když už nastane a jak ji řešit? Dobré je vědět, že na to rozhodně nemusíte být sami. Pojďte s námi Hrát s rozumem!
 

Přečtěte si také: Vyhráli jste v loterii? Těchto 5 rad výherců neberte na lehkou váhu


Zodpovědné hraní by mělo být prioritou nejen pro každého hráče, ale také pro provozovatele hazardních her. Při hraní by totiž mělo jít především o zábavu, zážitky a odpočinek. Každé hraní s sebou ale nese rizika, která není dobré podceňovat. Proto by mělo být herní prostředí vždy takové, aby se každý, kdo do něj zavítá, cítil bezpečně a přesně věděl, co dělá a co může očekávat. Nejvýznamnější společnosti na českém hazardním trhu tuto oblast rozhodně nepodceňují a zodpovědné hraní podporují ve všech směrech. 


Společně a zodpovědně

„Pro Sazku je zodpovědné hraní jednu z klíčových priorit. Vytváříme proto takové herní prostředí, kterému mohou naši hráči stoprocentně věřit a v němž se cítí jistě. Prostřednictvím projektu Hraj s rozumem chceme ukazovat, jak by měl vypadat zdravý přístup ke hraní,“ vysvětluje Pavel Gernt, manažer zodpovědného hraní a compliance ze společnosti Sazka. Vědět, kdy si dát pauzu nebo skončit a nastavit si finanční limity jsou jedny z věcí, které pomáhají mít hraní pevně ve svých rukách. 


Hrajte s rozumem ve 4 bodech


Nastavte si herní limity

V nejlepším je dobré přestat! Alespoň se to tak říká. Dávat si kratší nebo delší pauzy také od hraní je jedním z nejúčinnějších opatření v oblasti prevence rizikového hraní. A jak na to? Nastavte si herní limity, které vás udrží ve zdravé hře. Těchto limitů je celkem sedm a můžeme je rozdělit do tří kategorií na limity finanční, limity v délce hraní a limity v počtu přihlášení. Je jen na rozhodnutí každého hráče, zda si nastaví všechny, nebo jen některé. 


Nepodceňujte rizikovost her

Hazardní hry jsou vždy zábavou, jejíž nedílnou součástí je také vzrušení a adrenalin z určité míry rizika. Snad i proto nás to tak baví a láka. Různé hry mají různou míru rizika a s tím spojený i různě vysoký potenciál pro rozvoj rizikového hráčství. Jako nejrizikovější oblastí s nejvyšší mírou vzniku závislosti můžeme označit sázkové hry uzavírané před konáním události. Naopak číselné loterie on-line jsou hlavní problémovou hrou pro nejmenší procento hazardních hráčů. Tedy alespoň takové jsou výsledky studie Rizikovost hazardních her v ČR, která proběhla v dubnu 2021.  


Osvojte si hráčské desatero 

Existuje 10 principů zodpovědného hraní, které není radno podceňovat. Jejich dodržováním může být hraní bezpečnější. 


Otestujte svou závislost

Občas není úplně jednoduché tenkou linii mezi bezpečným a zodpovědným hraním a hraním problémovým poznat. Pokud si nejste jistí, zda je to vše pro vás ještě zábavou, nebo už zábava přerůstá v něco závažného, je dobré si udělat test, který prozradí, zda máte stále hraní pod kontrolou. 


Požádat o pomoc není ostuda

Pokud hazardní hraní přeroste vám nebo někomu z vašich blízkých přes hlavu, existuje poměrně dobrá záchranná síť, jak z toho ven. Odborníci, kteří se na problémové hráčství specializují, dokážou poradit i pomoci. Preventivní péči se například věnuje Centrum Naberte kurz, kde v bezpečném, anonymním online prostředí můžete například s odborníky chatovat nebo si přečíst řadu užitečných informací.
 
A co znamená hraní s rozumem pro Vás? Pokud Vás zajímá tato problematika hlouběji, určitě Vás potěší, že je tento text prvním ze série o zodpovědném hraní. Chcete více vědět hned? Pak se podívejte na web Hraj s rozumem.
 

Přečtěte si také