10 věcí, které potřebujete vědět o Czech Tour 2023!
Psal se rok 2009 a na českých silnicích se poprvé jel cyklistický etapový závod Czech Cycling Tour. První ročník byl na účastníky poměrně chudý, ale kvalita závodu se velmi rychle zvyšovala a podnik se stal v roce 2015 součástí 1. kategorie evropské tour Mezinárodní cyklistické unie (UCI Europe Tour). Momentálně je cílem organizátorů český závod posunout co nejblíže světové kategorii World Tour.
 

Přečtěte si také: PELOTONIE je výstava, které bude rozumět každý, říká fotografka cyklistiky Markéta Navrátilová


Czech Tour patří k nejvýznamnějším cyklistickým akcím v České republice a jeho popularita mezi odbornou i laickou veřejností rok od roku strmě stoupá. I pro letošní rok Czech Tour připravila svým fanouškům řadu změn a překvapení. Pojďme se spolu podívat na ty nejvýznamnější, o kterých rozhodně potřebujete vědět! 


Letos se jede 15. ročník 

Ve čtvrtek 27. července na prostějovském náměstí T. G. Masaryka odstartuje již 15. ročník největšího silničního závodu v České republice. 


Přejmenováno na Czech Tour

Od letošního roku se závod opět vrátil ke jménu Czech Tour a již nenese název svého generálního partnera společnosti Sazka. Proč? Především proto, že je Sazka velkým podporovatelem české cyklistiky a s největším etapovým závodem u nás má velké plány. Chce Czech Tour posunout do kategorie velkých světových závodů World Tour a zařadit ji tak mezi podniky jako Tour de France, Giro d‘Italia, Tour de Suisse, Vuelta a Espaňa nebo Tour de Pologna. Všechny tyto závody mají v názvu svou zemi. 
 


Účastní se 21 týmů

Mezi 21 týmy, které Czech Tour přivítá budou i tři sestavy z World Tour jako například nizozemská stáj Jumbo-Visma, BORA – hansgrohe a Intermarché – Circus – Wanty. 


Pojedou se 4 etapy

Během čtyř etap Czech Tour ujedou cyklisté celkem 665,8 kilometrů a zdolají celkové převýšení 11 190 metrů.


Závodit budou světové i české hvězdy

Na startovní listině Czech Tour se letos objeví i světoví cyklističtí matadoři jako je například čtyřnásobný vítěz Tour de France Chris Froom, který bude závodit za stáj Israel – Premiere Tech. Účast potvrdil například i Karel Vacek (Corratec Selle Italia), který letos dojel druhý v sedmé etapě Giro d'Italia. 


Současný ředitel Leo König je dvojnásobným šampionem závodu

V roce 2010 za stáj PSK Whirlpool Author a v roce 2013 za Český národní výběr / Team Netapp-Endura triumfoval na Czech Tour nynější ředitel závodu Leopold König. 


Fandění i doprovodný program

Na startech i v cíli jednotlivých etap čeká na fanoušky atraktivní program. Představení jednotlivých týmů, hudební doprovod a o víkendu také ukázky adrenalinových sportů jako je slackline či freestyle BMX na Sazka pumptracku. Jízdu na něm si bude možné vyzkoušet na vlastní kůži. Fandění je samozřejmě povoleno také podél trati. Vždy je ale potřeba dodržovat pokyny pořadatele. 


Czech Tour zodpovědně

Jako jedni z prvních podepsali zástupci Czech Tour Klimatickou chartu UCI. Přijali tím deset kroků, kterými do roku 2030 sníží emise produkované závodem.


PELOTONIE – výstava, kde uvidíte i fotografie z Czech Tour

Ve foyer sídla skupiny KKCG v centru Bořislavka je až do konce srpna možné navštívit unikátní výstavu PELOTONIE, The best of Cycling Photography. 


Bezpečnost závodu se standardy World Tour

Na bezpečnost tras všech etap Czech Tour v letošním roce dohlíží Jihoafričan Rober Hunter, který patnáct let strávil v profipelotonu a na svém kontě má etapová vítězství na Tour de France, Giro d'Italia či Vueltě. Po konci profesionální jezdecké kariéry se jeho prací stala mimo jiné i poradenská činnost v zajištění bezpečnosti při světových šampionátech i závodech World Tour.
 

Přečtěte si také