Káva, vejce či ořechy. 5 potravin pro lepší fungování mozku

Potraviny s blahodárným účinkem na naše tělo není třeba hledat ve specializovaných obchodech ani pátrat v exotických destinacích. Zkuste zalovit doma ve spíži nebo třeba u babičky na zahradě.

Přečtěte si také: Sází celá rodina. Výherce Tutovky z Litoměřicka o vyhrané auto málem přišel


Káva mozek nakopne, vejce obsahují důležité vitaminy B6 a B12, brokolice má spoustu vitaminu C a zázrakem jsou i ořechy a ryby. Které ze zdravých potravin, co váš mozek doslova miluje, jíte pravidelně i vy?
 

Káva

Kofein pomáhá nastartovat činnost mozku, a dokonce je dokázáno, že zlepšuje jeho funkce. Kromě toho káva ulevuje od stresu a navozuje psychické uvolnění. Jen to s ní moc nepřehánějte, abyste její účinky nepociťovali i v noci. Spánek je totiž pro mozek a tělo také důležitý.
 

Vejce

Kdysi se říkávalo, že by se to s nimi nemělo přehánět kvůli cholesterolu. Dnes je tento fakt vyvrácen, a naopak se doporučuje konzumovat jedno až dvě vejce denně. Jsou zdrojem vitaminů B6 a B12 a obsahují také cholin a kyselinu listovou – velice důležité složky pro zdravou funkci mozku. 
 

Brokolice

Zelená pochoutka není příliš oblíbená, ale když ji dobře připravíte, pak může zaujmout i náročné strávníky. Co třeba zapečená v troubě s parmezánem či brokolicová polévka s krutóny?
 

Ořechy

Do svého jídelníčku byste měli zařadit vlašské ořechy, mandle, kešu nebo třeba para ořechy. Každý druh má trochu jiný obsah vitamínů a minerálů. Jejich kombinací pak dosáhneme toho nejlepšího výsledku.
 

Ryby

Kdo dostával jako dítě rybí olej na lžičce? Dnes už není třeba lžičkovat, jelikož ryby jsou v hojném množství k dostání snad v každém obchodě. Obsahují omega-3 a omega-6 mastné kyseliny a ty jsou důležité pro učení a paměť, sníží riziko vzniku Alzheimerovy choroby či pomohou v boji proti depresím.

Při konzumaci potravin blahodárných na funkci mozku je dosti pravděpodobné, že vám to bude pálit i při výběru čísel do loterie. Tato skutečnost zatím není vědecky prokázána, my si však myslíme, že to stojí za zkoušku.

Už jste vyzkoušeli šťastné datum? Loterie se losuje každý den a vy si můžete vsadit třeba na významná rodinná výročí anebo třeba na den, kdy Mozart pronesl větu Moji Pražané mi rozumějí. Spoustu inspirace i možnost vsadit si na pár kliknutí najdete na stránkách loterie Šťastné datum.

Přečtěte si také