Chcete ušetřit? Osvojte si 5 běžných návyků a dostaňte své finance pod kontrolu

Štve vás, že lidé ve vašem okolí si mohou koupit, co chtějí, několikrát ročně jedou na dovolenou a ještě k tomu zvládají investovat i šetřit? Jistě, výše platu a nutné výdaje v tom hrají velkou roli, neméně důležité jsou ale i každodenní návyky.

Přečtěte si také: Máte dlouhou chvíli? Tyhle hry vás zaručeně zabaví


Nikdy jste příliš nešetřili a utrácíte, jako by nebylo zítřka? Rozhodně po sobě nechtějte zázraky. Počítejte s tím, že ze dne na den se všech zlozvyků nezbavíte, a jděte na to raději pomalu. Je mnohem efektivnější si jednotlivé změny osvojit postupně a časem k nim přidávat další. Čím můžete začít?
 

1. Vyhněte se spontánním nákupům

Každý z nás si jednou za čas potřebuje udělat něčím radost, časté nákupy bez rozmyslu jsou však největším nepřítelem šetření. Až vás příště něco zaujme, zkuste si dát pár dní na rozmyšlenou. Jestli po dané věci budete toužit i poté a stav vašeho konta vám to dovolí, klidně si to kupte.
 

2. Mějte přehled o výdajích

Alespoň ze začátku je dobré si hlídat, za co všechno utrácíte. Zapisujte si nejen velké útraty, ale i ty menší, jako je například šálek kávy, jízdenka či žvýkačky. Je jen na vás, zda zvolíte mobilní aplikaci, nebo si vše budete psát ručně, důležité je mít hlavně přehled o tom, kam vaše peníze putují.
 

3. Pozor na zbytečné výdaje

Díky přehledu svých výdajů můžete snadno určit, jestli nelze některé z nich snížit nebo se jich úplně zbavit. Je opravdu nutné si objednávat obědy, kupovat si balenou vodu a předplácet si všechny televizní služby? Nastudujte si, s jakými spotřebiči a fintami ušetříte na energiích, natočte si vodu z kohoutku a do práce si přineste své vlastní jídlo. Prospěje to vašemu účtu, zdraví i přírodě.
 

4. Dejte přednost hotovosti

Přestože je placení kartou pohodlnější a rychlejší, může vést k mnohem větším útratám. Když před sebou vidíte hotovost a kolik vám jí zbývá, mnohem snáz utratíte menší částku, než při spoléhání na „neviděný“ rozpočet na účtu. Je tedy dobré si na útraty nastavit týdenní limit, peníze vybrat a kdykoliv to půjde, platit v hotovosti.
 

5. Nutnost a chtíč

Jakmile si něco kupujete, dokážete odlišit, jakou položku v košíku chcete a jakou opravdu potřebujete? Zkuste si své výdaje rozdělit do tří kategorií – nezbytné věci, důležité, ale postradatelné, a vaše vytoužená přání. Při každé útratě se v rychlosti zamyslete, do jaké kategorie útrata spadá, a zda je pro vás důležitější než vytvoření rezervy.
 

Vyhrajte miliony

Na šetření vás příliš neužije? Naštěstí existují i jiné způsoby, jak si vytvořit finanční rezervu – třeba vyhrát ve Sportce. A vsadit si můžete i z pohodlí svého domova!

Přečtěte si také