Bezpečnostní průvodce uživatele internetu. Víte, co (ne)dělat?
Online svět nabízí svým „obyvatelům“ téměř neomezené možnosti a příležitosti – zkracuje vzdálenosti, maže hranice a bariéry, sbližuje lidi, ulehčuje komunikaci, ale také nabourává soukromí, bezpečí a důvěru. Dodržováním základních pravidel lze ale většinu nebezpečí úspěšně minimalizovat.


Přečtěte si také: Základ bezpečnosti a ochrany na internetu? Silné heslo! Máme pro vás tipy, jak jej vytvořit


Na internetu můžeme sledovat zprávy, psát i přijímat poštu, pozorovat, co dělají ostatní a třeba s nimi sdílet i svůj život. V online prostředí můžeme pracovat i se bavit – hrát si, vsázet, sledovat videa a filmy, poslouchat hudbu nebo třeba nakupovat. Kromě takových příjemných věcí zde ale číhá i mnoho nebezpečí. Těm se ale lze s trochou obezřetnosti vyhnout. Víte, jak se na internetu (ne)chovat?  


Silné heslo je klíčem

Začněte tím, že si nastavíte silné a unikátní heslo pro každou online službu, kterou používáte. Heslo by mělo obsahovat kombinaci malých a velkých písmen, číslic a speciálních znaků. Vyhněte se použití jednoduchých hesel, jako jsou jména, data narození nebo slova ve slovníku. Je také důležité hesla pravidelně měnit a opravdu nepoužívat jedno heslo pro více vašich účtů. 

Jak to máte s heslem pro vaše přihlášení do Sazka účtu? 


Buďte obezřetní při sdílení osobních informací

Pamatujte, že na internetu se informace šíří rychle a mohou být zneužity. Vyhněte se sdílení citlivých osobních údajů, jako jsou čísla kreditních karet, adresy bydliště nebo přístupové kódy. Buďte obezřetní i při sdílení fotografií a informací o vašem osobním životě. Myslete na to, že to, co sdílíte online, může zůstat na internetu navždy.

TIP: Pokud se na vás usměje štěstí a vyhrajete v loterii nebo setřete vítězný los, rozhodně není ideální se výhrou chlubit na sociálních sítích. Sdílet své úspěch a radost je jistě fajn, ale obezřetnost je v tomto případě více než na míst. 


Rozpoznávejte podvodné webové stránky a e-maily

Podvodné webové stránky a e-maily jsou jedním z hlavních zdrojů internetových hrozeb. Buďte opatrní při klikání na podezřelé odkazy a otevírání příloh ve zprávách od neznámých odesílatelů. Důvěřujte pouze oficiálním webovým stránkám a ověřujte URL adresu před zadáním jakýchkoli citlivých informací. I do svého Sazka účtu se přihlašujte jen z oficiálních stránek Sazka – https://www.sazka.cz


Používejte spolehlivý antivirový program 

Instalace a pravidelná aktualizace spolehlivého antivirového programu je nezbytná pro ochranu vašeho zařízení před škodlivým softwarem. Tento program by měl skenovat a vyhledávat viry, malware, spyware a další hrozby. 


Udržujte své zařízení aktualizované

Pravidelně aktualizujte operační systém, webové prohlížeče a aplikace na vašem zařízení. Tyto aktualizace často zahrnují bezpečnostní záplaty a opravy, které pomáhají ochránit vaše zařízení před nejrůznějšími hrozbami. Pokud se chcete dozvědět více, přečtěte si o důležitosti pravidelných a okamžitých aktualizací a používání legálně koupeného antivirového programu.


Opatrně s veřejnými Wi-Fi sítěmi

Veřejné Wi-Fi sítě mohou být zranitelné a umožnit neoprávněným osobám sledovat vaši online aktivitu. Pokud používáte veřejné Wi-Fi, vyhněte se zadávání citlivých informací, jako jsou hesla nebo platební údaje. Používejte VPN (virtuální privátní síť) pro zabezpečení svého připojení.


Sledujte svou digitální stopu

Mějte povědomí o tom, jaká data o vás jsou dostupná online. Pravidelně kontrolujte nastavení soukromí na sociálních sítích a dalších platformách. Omezte množství osobních informací, které zveřejňujete, a případně smažte staré účty, které již nepoužíváte.
 

Přečtěte si také