Základ bezpečnosti a ochrany na internetu? Silné heslo! Máme pro vás tipy, jak jej vytvořit

Bezpečnost na internetu rozhodně není dobré podceňovat. Pokusy o krádeže přístupových údajů a citlivých dat jsou v posledních letech čím dál častější.

Přečtěte si také: Pozor na podvodné e-maily a SMS. Jak je poznat?


Pokud máte slabé heslo, které je snadno odvoditelné, nebo používáte jedno heslo pro přihlášení ke všem nebo k více vašim účtům, pak patříte k těm nejohroženějším. Vytvořit silné a dobře zapamatovatelné heslo ale není nic těžkého. 
 

Přihlašujeme se pořád

Přemýšleli jste někdy o tom, kolik přístupových hesel používáte a kolikrát za den se někam přihlašujete? Ať už je to přihlášení do vašeho e-mailu, zákaznického účtu na jakémkoli e-shopu, internetové bankovnictví, profilu na sociálních sítích, klientského portálu nebo třeba SAZKA účtu, bez hesla se prostě neobejdete. Ačkoli by se na první pohled mohlo zdát, že mít jedno heslo pro všechno je nejjednodušší, není tomu tak. 

Tedy nejjednodušší to rozhodně je, ale ne až tak pro vás jako spíš pro hackery, kteří se snaží ukrást vaši „počítačovou identitu“. Stane se, že hesla uniknou třeba z nezabezpečeného e-shopu a útočníci pak stejné heslo zkouší i do dalších služeb.
 

Klíčový je e-mail

Zvláště důležitá je také ochrana přístupu do vaší e-mailové schránky, protože e-mail je klíčem ke změně hesla do různých služeb, kam zapomenete své heslo. Tohoto procesu obnovy zapomenutého hesla může útočník zneužít pro získání přístupu do vašich účtů.

Vaším jménem pak mohou komunikovat s vašimi přáteli a kolegy, prosit je o pomoc a poslání peněz, mohou také nakupovat na e-shopech, provádět platební transakce, číst vaše e-maily, stahovat vaše osobní data. Tou nejlepší ochranou proto je mít unikátní silné heslo ke každému vašemu účtu.
 

Jak na hesla podle aktuálních bezpečnostních standardů? 

  1. Pro každý účet mějte unikátní silné heslo.
  2. Heslo by mělo mít alespoň 8 znaků.
  3. Používejte malá i velká písmena, číslice i speciální znaky.
  4. Pro uložení hesel používejte speciální aplikaci, tak zvaného správce hesel.
  5. Pokud je to možné, použijte druhý faktor pro ověřování přihlašování (např. SMS, Google Authenticator aj.).
  6. Pro přístup do správce hesel použijte silné heslo, jehož zapamatování si můžete usnadnit. Máte oblíbenou písničku nebo hlášku? Tady jsou dva příklady:
  • Tak nám zabili Ferdinanda! Ta5na_4za3Fe2!
  • Skákal pes přes oves 1Sk-2pe+3pr_4ov#5.


Co naopak s hesly nedělat?

  1. Jako heslo nikdy nepoužívejte jména ani data či roky narození (svoje ani nikoho z vaší rodiny či domácích mazlíčků): JaromiR1980.
  2. Slova zadaná pozpátku také nejsou dobro volbou: OLSEH opravdu bezpečné není.
  3. Nepoužívejte „klasické kombinace“ ani sekvence: heslo1234, ABCDEF.
  4. Hesla si nezapisujte poblíž počítače třeba na lepící papírek.
  5. Neukládejte si hesla do internetového prohlížeče ani do excelového souboru.
  6. Heslo nikomu nesdělujte.
  7. Hesla pravidelně obměňujte – nové heslo by nemělo být podobné tomu předcházejícímu.
  8. Raději nepoužívejte písmena s háčky a čárkami – v cizině byste mohli mít problém s přihlášením k vašemu účtu.


SAZKA vsází na bezpečnost

Velká část aktivit se v posledních letech přesouvá do online světa a SAZKA je v něm samozřejmě také. Snadné a rychlé online sázení, ale i online losy či SAZKA hry si naši zákazníci oblíbili a počet těch, kteří mají registrovaný SAZKA účet, tak pořád stoupá.

 „Záleží nám na tom, aby se každý hráč cítil bezpečně. Děláme proto pro zabezpečení a ochranu citlivých dat maximum. Při podezření na neoprávněné přihlášení nebo nakládání s citlivými daty okamžitě naše zákazníky varujem stejně jako před jinými případnými kybernetickými útoky,“ říká security manažer společnosti SAZKA Leoš Klofáč.

„Ačkoli děláme pro bezpečnost našich zákazníků maximum, je nutné myslet na to, že bezpečnost citlivých údajů, dat i financí závisí z velké části na uživateli samotném. Zákazníkům v tomto roce nabídneme možnost dvoufaktorového přihlášení do SAZKA účtu, což dále zvýší jejich zabezpečení,“ dodává Leoš Klofáč.

Máte pro přihlášení do vašeho SAZKA účtu silné heslo? Pro nás je vaše bezpečnost zásadní prioritou a pro vás by měla být také. Vytvořte si silné unikátní heslo a bavte se s námi!

Přečtěte si také