Pravda či nesmysl: 6 nejčastějších mýtů o loterii

Za malou vsazenou částku můžete vyhrát obrovské množství peněz. Princip číselné loterie je docela jednoduchý. Mnoho lidí se v podstatě skládá na vysoký jackpot. Přesto je hra opředena řadou nejasností, které mezi lidmi kolují. Vysvětlíme je.

Pravděpodobnost, že vyhrajete jackpot, je stejná, jako že na vás spadne meteorit

Půjdeme-li na to čistě statisticky, zřejmě to tak je. Což ale nevysvětluje tu hlavní esenci každé hry, a to je notná dávka štěstí.

Například ve sdílené evropské loterii Eurojackpot je matematická pravděpodobnost výhry miliardového jackpotu zhruba jedna ku 95 milionům. Pravděpodobnost, že s vámi havaruje letadlo, byla před dvěma lety vypočítaná dle počtu nehod a počtu letů na jedna ku 2,54 milionů. Jenže žádné letadlo v Česku nespadlo, zato tu máme už dva výherce miliardových Eurojackpotů.

Čímž se dostáváme k meritu problému. Je jedno, jestli statisticky vyhrávají víc Němci nebo Češi. I vy máte šanci, protože náhoda a štěstí jsou věci, které se spočítat nedají, a žádná statistika na ně nedosáhne. Důležité je si vsadit, protože bez toho vám ani nakloněná fortuna nepomůže.
 

Výherci velkých částek jdou na plastickou operaci

Jeden by řekl, že zřejmě obzvlášť dámy by s velkým přísunem peněz mohly využít i řadu možností, jak vylepši svou vizáž. Nemusí jít zrovna o zvětšení prsou, ale třeba jen o nějaké kosmetické úpravy jako vyhlazení vrásek, liposukce a podobně.

V České republice nikdo nesleduje, jak výherci s penězi naloží, nicméně z milionářů, kteří se rozhodli být sdílní při přebírání výhry, slovo plastika padá jen výjimečně. V Anglii se pod nůž estetických chirurgů vydá maximálně jedno procento výherců.
 

Hned po výhře dávám výpověď

Z Velké Británie zaznívají zajímavá čísla, podle tamní loterie, která si vede detailní statistiky o výhercích, téměř polovina lidí zůstává i po výhře na svém stávajícím pracovním místě. Celkem 48 procent lidí se ze svého zaměstnání nehne.

Důležitou roli v tom hraje samozřejmě výše výhry, ale i to, že se například stydí říct šéfovi, že už pracovat nepotřebují. Kdybyste vyhráli třeba 100 milionů v Superjackpotu Sportky, běželi byste druhý den dát výpověď? Řada lidí si raději zvolí anonymitu, a ještě alespoň chvíli poctivě vstávají do práce.
 

Výhra v loterii vás šťastnějšími neučiní

Je celkem zřejmé, že pár milionů na účtu vám nezajistí úsměv na rtech sedm dní v týdnu a třicet dní v měsíci. Podle studií je hned po výhře člověk extrémně šťastný, ale pak se dostává na svojí řekněme standardní vlnu spokojenosti.

Samozřejmě, že první vlna návalu emocí, rozechvění a radosti časem odezní. Ale opravdu si myslíme, že splacená hypotéka vám trochu neuleví? Hezká dovolená nepotěší? A romantické večeře v dobrých restauracích každý týden spokojenost v tváři nevykreslí?
 

Vyhrát mohu jen jednou

Nesmysl! Řada lidí, která si přišla pro milionovou a vyšší výhru do Sazky, už měla na kontě nějakou stotisícovou výhru. Třeba jako tento Čech, co se mu napodruhé povedlo trefit v Eurojackpotu desítky milionů.
 

Přečtěte si také: Čech vyhrál v loterii už podruhé. Tentokrát v Eurojackpotu přes 25 milionů


Počet výher na osobu nemá žádnou garanci, ale ani limit. Historie nevyjímá ani šťastlivce, kteří si přišli pro velkou výhru i čtyřikrát.
 

Když vyhraji, riskuji ztrátu přátel a rozhádanou rodinu

Žádné peníze nemohou za vztahy, které vás obklopují. Pokud máte kolem sebe lidi, kteří by se na vás jako novopečeného milionáře přilepili jako pijavice, jistě si dokážete udělat úsudek o jejich skutečném vztahu k vám.

Zlobí se na vás, že se nerozdělíte? Ale nikomu nic dávat přeci nemusíte, pokud to tak necítíte. Lidé, kteří vás mají rádi, vás podpoří a budou s vámi sdílet vaši radost. Ti ostatní si vás stejně nezaslouží.

Když si to na závěr shrneme, tak platí, že kdo zkrátka nehraje, nic nevyhraje. Třeba dneska ve Sportce můžete minout Superjackpot ve výši 80,6 milionu korun, o který se bude hrát. Chcete vyzkoušet, jestli je vám Fortuna nakloněna? Klikněte si pro online tiket na tento odkaz.

Přečtěte si také