Nové hračky miliardářů: ponorky

Luxusní ponorku, která dostala jméno Neyk, staví nizozemská společnost Ocean Submarine. Budoucím majitelům slibuje hračku plnou přepychu, jež není na souši k vidění. Cena zatím není známá, dá se ale předpokládat, že kupci budou muset sáhnout opravdu hluboko do kapsy.

Přečtěte si také: Luxus nebo bizár? Nejdražší věci třpytící se zlatem


Podmořské plavidlo, které se dokáže potopit do hloubky 150 metrů, měří skoro dvacet metrů. Jeden dieselový a dva elektrické motory rozpohybují ponorku do maximální rychlosti 15 uzlů (asi 28 km/h).

Jeho majitelé si ho budou moci upravit na míru dle nejnáročnějších požadavků. Je libo výbava pro přistání na pláži? Vyšší kapacita baterií pro ještě delší ponory? Přetlaková komora pro potápěče či prosklená příď sloužící jako observatoř? Vše je možné. O dřevěném obložení stěn, kožených sedačkách, LCD obrazovkách, baru, klimatizaci a knihovně se nemusíme zmiňovat.

Ponorku lze ovládat dvěma joysticky, které zaručí maximální hbitost. Výhodou je, že se dokáže zastavit na místě, což ocení zejména milovníci podmořských výhledů. Jedna ponorka by měla pohodlně přepravit až dvanáct pasažérů.
 

Kdo se nemůže dočkat?


Luxusní ponorka Neyk by měla být k dostání už během tohoto roku. Zatím si můžete koupit třeba Phoenix 1000 společnosti U. S. Submarines, která je schopna ponoru do hloubky 305 metrů a dosahuje velikosti 65 metrů. Celková vnitřní obyvatelná plocha je projektována na 500 čtverečných metrů a aby nebylo za hodně peněz málo muziky, v ponorce samotné je ještě jedna další, menší na krátké výlety do obtížněji přístupných zákoutí. To vše za víc než miliardu korun.

Pořídit však můžete o něco levnější sestru Seattle 1000, jejíž ceny začínají od 552 milionů korun, či Discovery 1000, která vypadá jako běžná motorová jachta a stojí kolem 63 milionů.
 

Bond i Nemo by se divili


První luxusní ponorku postavil už v roce 1870 pohádkově bohatý indický kníže Dakkar, který přijal bojové jméno kapitán Nemo, ovšem pouze ve fantazii francouzského spisovatele Julese Verna. Fiktivní ponorka Nautilus, jež je detailně popsána v románu Dvacet tisíc mil pod mořem, i přes bohatou autorovu fantazii dnešní podmořská plavidla zdaleka nepředčí. I když na pohodlí si kapitán Nemo stěžovat nemohl, kromě dobře vybavené kuchyně s elektrickými sporáky v kajutě nechyběla knihovna či salon s varhanami a vodotryskem.

Popularitě se dostalo i obojživelnému autu agenta Jamese Bonda. Bílý stroj Lotus Esprit, který se objevil v roce 1977 ve filmu Agent, který mě miloval, se stal legendárním mořským vozem. I v tomto případě se však jednalo o fikci. Auto skutečně plavalo, jen bylo vyrobeno ve dvou verzích – na souš a pod vodu.

Také toužíte po vlastní ponorce? Anebo třeba luxusní vile nebo fantastické dovolené? To všechno můžete mít už příští týden, když dneska trefíte jackpot loterie Eurojackpot. Zajistěte si tiket do slosování o 1,246 miliardy korun pořízením tiketu na tomto odkazu.

Autor fotografií: newatlas.com.

Přečtěte si také