Každé zatočení Kolem štěstí pomáhá. Nyní vybíráme 2 miliony na terapeutickou zahradu v Dobřanech
Podpora duševního zdraví je pro společnost Sazka jedním z klíčových témat. Proto se ve spolupráci s Nadačním fondem Kapka naděje rozhodla podpořit projekt rozvoje dětské psychiatrické péče v ČR. Do projektu loterijní společnost zapojuje i své věrné zákazníky. Díky nim, přesněji díky tomu, že roztáčí Kolo štěstí, může být brzy naplněn první cíl. Tím je vybudování oddělené terapeutické zahrady pro dětské oddělení Psychiatrické Nemocnice v Dobřanech.


Přečtěte si také: Turnaj Sazka No Rivals vynesl na boj s psychickými problémy mladistvých více než 3 miliony korun


Pro Sazku je duševní zdraví velkým tématem, a proto se rozhodla ve spolupráci s Nadačním fondem Kapka naděje a za pomoci svých zákazníků, členů Sazka klubu, podpořit projekt revitalizace a rekonstrukce venkovních prostor psychiatrických léčeben. A jak? Jednoduše –zákazníci dělají to, na co jsou zvyklí, tedy roztáčí Kolo štěstí a každé jejich zatočení pomáhá!


Kolo štěstí pro terapeutickou zahradu

Za každé zatočení Kolem štěstí Sazka nově věnuje 1 korun na rozvoj dětské psychiatrické péče v České republice. Aktuálně vybíráme 2 000 000 korun na podporu dětského oddělení Psychiatrické Nemocnice v Dobřanech. I díky členům Sazka klubu, kteří za každé použití Sazka karty mohou Kolo štěstí roztočit, vznikne oddělená terapeutická zahrada.

„Naším přáním je vybudovat dětskému oddělení samostatnou zahradu, kde by děti mohly trávit svůj čas smysluplně, aktivně, v bezpečí a v klidu. Rádi bychom využili vzrostlých stromů a do prostoru umístili jak herní, tak relaxační prvky a přístřešek, kde by se mohly realizovat terapeutické aktivity nebo setkání s rodinou,“ říká ředitel Psychiatrické nemocnice v Dobřanech a primář dětského oddělení Petr Žižka. Záměrem je vytvořit prostor, kde by mohly děti trávit svůj volný čas a kde by našly zákoutí, kam si sednout s knížkou.


Chcete se zapojit také? 

I vy můžete podpořit rozvoj dětské psychiatrické péče v ČR. Pojďte do toho s námi. Stačí být členem Sazky Klubu – registrovat se můžete jednoduše online nebo na jakémkoli z více než 7 600 obchodních míst Sazky – a pak jen točit Kolem štěstí. To lze roztočit vždy za každé použití Sazka karty. Získat pak můžete nejen odměnu navíc, ale i dobrý pocit. Protože teď za každé vaše zatočení přispěje Sazka 1 korunu na rekonstrukci či revitalizaci venkovních prostor psychiatrických léčeben.

Projektů v rámci celé České republiky máme ale více. S Kapkou naděje máme za nyní cíl vybudovat a revitalizovat dětská hřiště, terapeutické zahrady či venkovní sportoviště. Kolo štěstí bude ale pomáhat také například v oblasti pohybu a volnočasových aktivit dětí ze znevýhodněných rodin.
 
Aktuálně točíme a vybíráme 2 000 000 korun pro dětské oddělení Psychiatrické Nemocnice v Dobřanech, kde chtějí vybudovat terapeutickou zahradu. Jdete do toho s námi a roztočíte Kolo štěstí?

 

Proč zrovna duševní zdraví?

Podpora duševního zdraví je důležitým tématem, o kterém je potřeba mluvit, a to i v souvislosti s dětmi a dospívajícími. Události posledních let výrazně přispěly k nárůstu duševních problémů právě u dorůstající generace. Tušili jste, že 1 ze 7 dětí a dospívajících se potýká s psychickými problémy nebo že se až 30 % dospívajících dívek cítí alespoň jednou v týdnu „na dně“? Zhruba 270 000 dětí má potřebu odborné péče, která však u nás není snadno dostupná. V celé republice je totiž jen 180 psychiatrů a 90 psychologů, kteří se specializují na pomoc dětem a dospívajícím. Průměrná čekací doba na odbornou péči je tak dlouhých šest měsíců.
 

A proč dětská psychiatrická péče? 

Dětská psychiatrie patří v Česku dlouhodobě mezi nejméně finančně podporované obory v medicíně. Dětí a adolescentů trpících sebepoškozováním, depresemi, úzkostnými stavy či poruchami příjmů potravy stále přibývá. Mnoho případů navíc končí sebevraždou, která je u dětí a mladistvých ve věku 14–25 let druhou nejčastější příčinou úmrtí. Dětských psychiatrů je přitom velký nedostatek. V přepočtu na 100 tisíc dětských a adolescentních pacientů připadá asi šest psychiatrů.
 

Přečtěte si také