Za skvělý hamburger dostal spropitné 170 tisíc korun

Jednoho letního dne, vloni v červnu muž jménem Clifford Luther prožíval den jako každý jiný. Pracoval v rychlém občerstvení, vyřizoval standardní objednávku a zákazníkovi připravil burger s hranolky.

Přečtěte si také: Ukrytý tiket v knize přinesl na Vysočinu přes 14 milionů

O dva dny později se spokojený zákazník vrátil do restaurace a vypsal Cliffordovi šek na 10 tisíc kanadských dolarů, v přepočtu zhruba 170 tisíc korun. „Věděl jsem, že děláme dobré burgery i hranolky, ale že by byly až tak dobré, to mi přišlo divné,“ řekl v interview šťastně obdarovaný muž.
 

Výherce rozdává, kudy chodí

Kdo byl tím záhadným dárcem, se ukázalo záhy. Byl to loterní milionář Bob Erb, který v národní loterii Lotto Max Jackpot trefil hlavní cenu 25 milionů kanadských dolarů (425 milionů korun). To bylo už v roce 2012 a ze své výhry dával peníze potřebným.

Daroval potravinovým bankám, skupinám seniorů a místním hasičům. Pomohl dvaceti lidem z rodného města, aby si mohli zaplatit zubní ošetření, které potřebovali, ale nezbývaly jim na něj peníze.
 

Vysoké spropitné daroval kvůli nemocné dceři 

bob-erb,-zdroj-CTV-news-Vancouver.jpeg

Prodejce z rychlého občerstvení, pan Luther řekl během servírování večeře výherci, že jeho pětadvacetileté dceři, která žije tisíc mil daleko, právě diagnostikovali rakovinu. O tom, že má tu čest hovořit s multimilionářem, vůbec netušil.

„Před čtyřmi lety jsem přišel o syna, vím, jaké to je prožívat tohle drama jako rodič,“ řekl výherce Erb. „Během cesty domů jsem si říkal, že se vrátím a dám tomu muži peníze, aby mohl navštěvovat svou dceru,“ dodal.
 

Díky výhře v loterii může dělat dobré skutky

A dál už ten příběh znáte… Výherce se vrátil, objednal si burger a zatímco se maso grilovalo, požádal prodejce o pero. Vypsal mu šek a nechal ho na stole. Luther se podíval na šek, kde bylo deset tisíc kanadských dolarů, a nevydal ze sebe ani hlásku, jen nevěřícně rozhodil rukama.

Výherce Erb stále pracuje na částečný úvazek, ale ze své výhry obdaroval rodinu, přátele i potřebné ve svém okolí. „Pokud máte dost peněz na to, abyste nakrmili sami sebe, pomáháte ostatním,“ říká s naprostou samozřejmostí.

A co vy, až vyhrajete, budete pomáhat ve svém okolí? Vsaďte si třeba Sportku na tomto odkazu.

Autor fotografií: Edvard Franklin, Unsplash, CTV News Vancouver

Přečtěte si také