Za jejich nápady se jim posmívali. Přesto dokázali vydělat miliony
Telefon či žárovka. To jsou předměty, bez kterých si už dnes neumíme představit život. Přesto byly doby, kdy lidé pohlíželi na tyto vynálezy jako na bizarní hračky, které nebude možné zpeněžit. Dnes víme, že se pekelně spletli. Kdo byli géniové, kterým se posmíval svět, a přesto dokázali vydělat miliony?

Alexander Graham Bell: Telefon


Kdyby se vyplnily předpovědi pochybovačů, možná bychom si doteď posílali dopisy a telegramy. V roce 1876 nabídl Bell svůj čerstvě patentovaný vynález společnosti Western Union za 100 dolarů.
 

Přečtěte si také: Sedminásobný výherce má 3 rady, jak trefit balík v loterii


Bylo mu však tehdy vysvětleno, že telefon je spíše hračkou, která v sobě nemá prodejní potenciál. Bell tomu však nevěřil, a tak začal telefony prodávat sám. Dnes si život bez něj nedokážeme představit.
 

Alexander Winton: Automobily


Známí jej považovali za cvoka, který se snaží rozjet kočár bez koní. První automobil montoval Winton, který vlastnil úspěšný podnik na výrobu bicyklů, potají ve sklepě.

Společnost Winton Motor Carriage Company se nakonec stala průkopníkem ve výrobě osobních automobilů a vůdčí společností na americkém prodejním trhu. Jejich první vozilo vyjelo na vozovku v roce 1898.
 

Thomas Alva Edison: Žárovka


Přední americký vědec Henry Morton v roce 1879 označil výsledek práce Thomase Alvy Edisona za „očividné selhání“. Uznal sice, že žárovka je vynález zajímavý, přesto však v běžném životě lidí zbytečný.

Respektive – aby se mohlo žárovkou svítit v každém domě, muselo by sem být zavedeno elektrické vedení, a to podle něj nebylo technicky možné. Upřímně si to tehdy neuměl představit prý ani sám Edison. Díky němu ale dnes nemusíme svítit svíčkami a petrolejkami.
 

Andy Warhol: Umělec


Nebyli to jen vynálezci, kteří se potýkali s nedostatkem uznání. Americký malíř, grafik, filmový tvůrce a vůdčí osobnost amerického hnutí pop-art Andy Warhol se na začátku své umělecké kariéry také potýkal se skepsí odborníků.

Když například Andy Warhol v roce 1956 věnoval newyorskému Muzeu moderního umění svou kresbu růžové boty, ředitel mu ji vrátil s vysvětlením, že galerie nemá dostatek úložných prostor. O pár let později se Warholova díla začala prodávat za miliony a nutno ještě dodat, že dnes zmíněné muzeum bez rozpaků skladuje hned 168 Warholových děl.

Pokud se vám nedaří prosadit své nápady, zkuste štěstí jinde. Třeba ve Sportce, kde si už dneska večer můžete zahrát o desítky milionů korun. Vstupenku k nim získáte na tomto odkazu.

Autoři fotografií: Wikipedia, Pinterest.

Přečtěte si také