Ve Skotsku vydražili ovci za rekordní cenu. Na kolik milionů přišla?
Stojí jako velký byt v centru Prahy. Na první pohled přitom není ničím zajímavá, vypadá jako každá jiná. Přesto je ovce, která se ve skotském městě Lanark se vydražila za astronomických 11 milionů korun, výjimečná - je geneticky dokonalá.

Přečtěte si také: Muž ze severních Čech vyhrál už podruhé. Tentokrát se Sazka Klubem 100 tisíc


Aukce ovce plemene texel, která se zapsala do dějin dobytkářských obchodů století, proběhla před pár týdny. Podle slov zúčastněných se o ni strhla doslova bitva.
 

Dokonalá ovce, rekordní cena

Její cena začínala na deseti tisících librách (300 tisíc korun), ale brzy se vyšplhala do mnohem vyšších částek. Konečná cena ukazovala na 368 tisíc liber včetně aukčního poplatku, což je v přepočtu asi 11 milionů korun.

Půlročního berana pojmenovaného Double Diamond koupila trojice farmářů z anglického Stockportu. „U ovcí s rodokmenem se soustředíte na větší detaily, jako je srst, barva, nebo i tvar hlavy,“ vysvětlil jeden z kupců Jeff Aiken pro britský zpravodaj The Guardian. „Takovou částku jsme zaplatili za dobré geny,“ vysvětlil.

Plemeno texel bylo vyšlechtěno na stejnojmenném ostrově v Holandsku, kde jsou tyto ovce obzvláště oblíbené pro své maso. Mimochodem, toto plemeno se chová i v Česku. Podle posledních údajů Svazu chovatelů ovcí a koz se plemeno texel prohání na loukách u asi pětadvaceti chovatelů.
 

Milionový beran

Cena u běžného skotu tohoto plemene sahá pravidelně do pětimístných částek. Výsledek aukce proto každého překvapil. „Cena je to až obscénní, protože velké množství farmářů čelí ekonomické nejistotě. Částka za ovci vůbec neodráží stav, v jakém se většina chovatelů nachází,“ doplnil nový majitel milionové ovce Jeff Aiken.

Svou hodnotou Double Diamond překonal i svého „rekordmana předchůdce“ z roku 2009, který kupce stál 6,7 milionu korun.

Kolik byste byli ochotni zaplatit za dobré geny? Pokud právě saháte do peněženky pro bankovky, abyste si pořídili luxusní chovnou, zadržte. Jednodušší bude vsadit si Sportku, kde už zítra můžete vyhrát 56,1 milionu korun.

Klikněte si pro vstupenku do slosování na tento odkaz.

Přečtěte si také