Výborná hostina a 400 bílých koní: Oslavte svatého Martina se Sportkou a vyhrajte Ford Mustang

Letošní rok přinesl mnoho změn a nepěkných událostí. Zpříjemněte si jeho konec a zaparkujte si před domem vysněný vůz, jež nikdo nepřehlédne. Jak na to? Staňte se sázejícím, ke kterému na svatého Martina přicválá auťák se 400 koňmi pod kapotou.

Přečtěte si také: Sportka mění životy. Výherce 43 milionů ze Sportky si koupí dům bez hypotéky a pracovat už bude jen pro radost


Sportka dnes na svatého Martina jednomu sázejícímu nadělí nadupaný Ford Mustang za 1 600 000 korun. A kromě luxusního auta se bude hrát o 73 milionů korun.
 

Hlad utiší husa

Svátek svatého Martina si lidé u nás i v Evropě připomínají od raného křesťanství a již od počátku k němu patří trhy, průvody, ochutnávky vína a bohaté hody. Protože se Martin většinou vypodobňuje jako jezdec na bílém koni a slaví svátek v období, kdy dříve začínal padat sníh, traduje se, že s sebou přiváží zimu.

Na hodech i obyčejných stolech nesměla na jeho počest chybět pečená husa plněná nádivkou. Podle jedné legendy byl Martin při jednom kázání vyrušen neodbytným kýháním těhle opeřenců, kteří pak za trest skončili na talíři.

Ti, kdo u nás svatomartinskou tradici dodržují, nejčastěji stolují husu pečenou s jablky a jiným tuzemským ovocem, spolu s ní se podává červené zelí a knedlíky. Alternativou bývá obdobně připravovaná kachna.
 

Žízeň uhasí víno

Na svatomartinský stůl patří i dobré víno. Období kolem jeho svátku je totiž důležité pro vinařský rok –⁠ dozrávají první vína a jejich kvalita předurčuje úspěšnost daného ročníku. Svatomartinská vína se nechávají uležet pouze pár týdnů, bývají lehká a svěží, a jejich první ochutnání by mělo proběhnout 11. listopadu v 11 hodin.

V našich končinách se ochutnávky pořádají na několika větších slavnostech, jejich doménou bývá jižní Morava.
 

A radost udělá Sportka

Do hry o Ford Mustang se zařadíte s plným tiketem včetně doplňkové hry Šance. Pořídit si ho můžete na jakékoliv prodejně s nabídkou Sazky nebo z klidu a pohodlí svého domova online. Je to opravdu jednoduché a vše zvládnete během pár kliknutí myší.

Přečtěte si také