Velké srovnání navigací: jak na letních výletech obstály aplikace od Seznamu, Googlu a Waze (I. díl)

Léto je v plném proudu a vy určitě také vyrážíte ať už na výlety nebo na dovolené. A protože vyrazit do neznáma bez kvalitní navigace si už dneska úplně neumíme představit, rozhodli jsme se nejpopulárnější aplikace, které vás dovedou do cíle, vyzkoušet na vlastní pneumatiky. Srovnávali jsme apky od Googlu, Seznamu a také Waze, o první zmíněné je pak dnešní článek.
 

Přečtěte si také: Nechce se vám za hranice? Díky těmto 3 aplikacím si léto u nás užijete!


Naší volbou číslo jedna je dlouhodobě právě navigace od společnosti Google, nutné je ale říct, že je nejčastěji využíváme na cestování po městě. Kde trasy jednak plus minus známe, tajemstvím pro nás ale nejsou ani úseky, kde se často tvoří kolony.
 

Přesné informace o aktuální dopravě

Díky skutečnosti, že Google Mapy využívá zdaleka nejvíc českých uživatelů, se tato navigace může pochlubit poměrně velmi přesnými informacemi o aktuální situaci na vozovkách. Nešvarem posledních týdnů je ale skutečnost, že se podle této aplikace v podstatě nedají plánovat trasy dopředu.

Při nedávné cestě z Prahy do Českého Krumlova nám byl oznámen dojezd mezi hodinou a padesáti minutami a dvěma hodinami a čtyřiceti minutami. Což je v případě, kdy jedete na pracovní schůzku s přesným časem zahájení, poměrně nepraktické, plánování tras dopředu ale na druhou stranu třeba Mapy od Seznamu nenabízejí. Jediný, kdo s ním nemá problém, je Waze, který ukáže i odhadovaný čas dojezdu, tedy zhruba dvě hodiny. A my musíme zpětně říct, že se třetí zmíněná apka trefila takřka na minutu.
 

Zákaz vjezdu? Pro Google žádný problém

Zpět ale k Mapám od Googlu, které nám přichystaly pár vtipných momentů. Při další cestě do Orlických hor nás nejprve poslal přes toho času zcela stojící Jižní spojku v Praze (jak Mapy od Seznamu, tak i Waze nabízely časově mnohem úspornější varianty). Samotná cesta už probíhala bez větších potíží, v cílové rovince si to ale Google parádně pokazil. Bez mrknutí oka nás poslal hned na dva silniční úseky, které byly už několik dní vyzdobené značkou Zákaz vjezdu a kde byl z vozovky kompletně strhán asfalt. Dlužno říct, že jsme mu na to poprvé skočili, a pak se jen obávali, ve které jámě na medvěda nám uvízne kolo.

Google trasu také několikrát volil po silnicích nejnižších tříd, pokud vás tedy jímá obří děs pokaždé, když na úzkých úsecích spatříte v protisměru kamion či návěs, cestování s touto navigací se může lehce proměnit v mocně adrenalinový zážitek.
 

Mapy Googlu: Skvělé do města, horší mimo něj

Ohledně Googlu máme také ještě jednu výtku - v poslední době nám až moc často připadá, že si losujeme onoho Černého Petra. Aby totiž navigace zjistily, jak vypadá aktuální dopravní situace, do kolon sem tam pošlou nějakého toho řidiče a tváří se, že tam žádná zácpa není. Podle času, jak rychle štrůdl projedete, pak upravuje trasy ostatním řidičům. A právě takovým testovacím jezdcem jsme se nyní stali hned několikrát, což Googlu k plusovým bodům rovněž nepřispělo.

Pokud naše letošní testování s navigacemi shrneme, Google na první pohled úplně dobře nedopadl. Trasy občas vybírá nelogicky, někdy dokonce úplně špatně. Mapové podklady jsou ale na druhou stranu velmi přehledné a informace o aktuální dopravní situaci velmi přesné. A i když nám dost chybí zobrazování maximální rychlosti, která je na daném úseku povolená, využívat tuto navigaci ve městě, kde jezdíme nejčastěji, budeme i nadále.

Jak v porovnání s Googlem dopadl Seznam a Waze? To se dozvíte už za pár dní v druhém dílu srovnání nejoblíbenějších navigací. Do té doby si nejen k navigování můžete užívat zvýhodněná mobilní data, která má pro své zákazníky SAZKAmobil.
 

Se SAZKAmobilem v létě datujete ještě výhodněji

Jak majitelé předplacenek, tak i tarifní zákazníci si až do konce srpna mohou pořídit datové balíčky přes mobilní aplikaci SAZKAmobil nebo webovou samoobsluhu se slevou až 30 %. Například 1 GB jen za 70 Kč místo 100 Kč, oblíbený dokupový balík s 5 GB mobilního internetu pořídíte jen za 270 Kč (zlevněno z 350 Kč).

Více informací nejen o výhodných datech, ale i o celé řadě dalších odměn, které si zákazníci SAZKAmobilu užívají, najdete na tomto odkazu.

Přečtěte si také