Velká čínská zeď, podfukář Voltaire i nejvyšší nevyzvednutý jackpot. 7 bláznivých faktů o loterii

Víte, jaká auta si loterijní šťastlivci kupují nejčastěji a kolik jich v průměru mají? Přemýšlíte nad tím, jestli sázejí spíše muži nebo ženy? V tom případě čtěte dál!

Přečtěte si také: Sazka kartu má jen měsíc. A už je díky ní bohatší o 100 000 Kč!


Dozvíte se třeba to, jaký slavný spisovatel si díky nákupu sázenek vydělal pořádný balík peněz nebo pro jakou nejvyšší výhru si sázející nepřišel.
 

1. Jeden výherce a 4,5 auta

Podle průzkumu jedné loterijní společnosti připadá na jednoho světového výherce v průměru 4,5 auta a 10 % z nich jich má dokonce více než deset. Nejčastěji si kupují značku Audi, na druhém místě je Range Rover.
 

2. Loterie postavila Velkou čínskou zeď

Loterijní hra Keno vznikla v Číně už v letech 205 až 187 před Kristem a dodnes se hraje v moderních kasinech, na terminálech i internetu. A pojí se s ní poměrně zajímavá konspirační teorie, která tvrdí, že její zisky zaplatily stavbu Velké čínské zdi.
 

3. Nejčastěji tažená čísla

V tažených kombinacích se ve světě nejvíce opakují čísla 38, 40 a 44, lidé přitom nejraději sázejí na cifry končící sedmičkou. Vyplatit se to může třeba v prvním tahu Sportky, v níž nejčastěji z osudí padá číslo 47.
 

4. Ženy sázejí více

Kolem 70 % dvacátníků a třicátníků z Ameriky si koupí alespoň jeden loterijní tiket za rok, u lidí starších 70 let je to pak 45 %. Častěji přitom hrají ženy, aspoň tedy ve Spojených státech. Něžné polovičky si sázenku kupují průměrně každých 11 dní, zatímco muži si pro ni zajdou přibližně jednou za 18 dní.
 

5. Největší neproplacená výhra

Ve Velké Británii padl 8. června 2012 ve hře EuroMillions fantastický jackpot ve výši 2,17 miliardy korun. Jeho majitel se o něj ovšem nepřihlásil, a tak částka putovala na dobročinné účely.
 

6. Každý týden jedna výhra

Angličan Wayne Elliott se do loterijní historie zapsal tím, že si 26 týdnů po sobě odnášel jednu loterijní výhru týdně, a celkově si tak přišel na 60 milionů korun. Peníze si ale dlouho neužíval. V roce 2010 totiž ve věku 29 let zemřel.
 

7. Voltaire našel ve slosování skulinku

Voltaire, francouzský spisovatel a filozof, objevil v roce 1728 ve slosování státní loterie skulinku, když spolu s týmem matematiků vypočítal, že vláda nabízí výhry za víc peněz, než může z prodeje sázenek získat. Společně za veškeré své peníze nakoupili tikety a z příštího slosování odešli s hlavní výhrou. Básník si odnesl podíl milion franků, což byla v té době opravdu pěkná částka, a veškerý čas tak mohl věnovat své tvorbě a filozofování.
 

Vyhrajte dnes ve Sportce 88,1 milionu

Spoustu volného času můžete mít i vy. Kupte si vstupenku do dnešního slosování Sportky a přidejte se k desítkám milionářů, které tahle loterijní hra za letošní rok vytvořila - večer se navíc bude hrát o 88,1 milionu korun.

Klikněte si pro svůj tiket na tento odkaz.

Přečtěte si také