Sazka.Inaequalis, největší česká herní organizace slaví 10 let na scéně

Historie Inaequalis sahá do roku 2011, kdy pod tímto názvem vznikl 1. června klan pro všechny StarCraft II hráče. Do klanu se mohl přihlásit kdokoliv bez ohledu na herní výkonnost. Právě unikátní přístup a rozdíl ve schopnostech jednotlivých hráčů se odráží i v názvu spolku Inaequalis (latinsky – inaequalis – nerovný). Postupem času se z Inaequalis stalo jedno z největších uskupení okolo esportu u nás.

Přečtěte si také: Hráči jsou obézní a agresivní. 5 nejčastějších mýtů kolem počítačových her


Postupem času vliv i popularita hry StarCraft II začala upadat a jednalo se, co bude se aktivitami týmu dál. V tu chvíli začaly padat myšlenky na rozšíření organizace o nové herní sekce (týmy) s udržením zásad, které byly stanoveny už při samotném vzniku organizace.
 

Příležitost pro hráče všech výkonností

Jedním z důležitých kroků na poli esportu tak bylo zalistování Inaequalis i po legislativní stránce, tedy vytvoření oficiálního spolku a neziskové organizace Inaequalis z.s v roce 2015. Hlavní směr, kterým se organizace vydala, bylo dávání příležitostí hráčům bez ohledu na výkonnost, nicméně s kritériem dodržování základních zásad slušného chování a vystupování, což přetrvává do současnosti. Herní sekce v čele s hrami League of Legends a HearthStone začaly získávat nové členy. První úspěchy pak na sebe nenechaly dlouho čekat.
 

Spojení s FC Viktoria Plzeň

Jedním z prvních mimopražských fotbalových klubů,  který se pustil do esportu, byla právě Viktoria Plzeň. „S fotbalovým klubem spolupracujeme od začátku roku 2019 a už od počátku je pro nás partnerství cenné hlavně díky možnosti propojovat esport s klasickým sportem. To se nám daří - naši FIFA hráči jsou jediní na scéně, kteří trénovali s A-týmem Viktorie Plzeň a dokonce se také účastnili jejich oficiálního soustředění v Rakousku,“ chválí si spojení Jan „Eldesan“ Pašek, předseda spolku.

Dnes dres FCVP eSport kromě jednoho z nejlepších FIFA hráčů u nás Lukáše „T9Lakyho“ Poura nosí také slovenský hráč Cristy a desítky hráčů hrajících režim ProClub. V něm se poměřují v těch  nejlepších evropských soutěžích.
 

Vznik Sazka.Inaequalis

Společnost Sazka je oficiálním generálním partnerem Inaequalis od léta 2020. „Spolupráce s organizací Inaequalis je naprosto přirozeným krokem na cestě naší podpory českého esportu. Sazka je dlouhodobým partnerem mládežnického sportu, velmi obdobně bychom rádi pomohli i odvětví esportu,” říká produktový manažer Sazky Viktor Pecha.

Kromě vystupování pod názvem Sazka.INAE se obě strany společně podílejí na tvorbě obsahu a rozvoje jednotlivých aktivit. Jednou z nich je i například  běh INAE desítka.Sportovní aktivita má na dálku propojit členy spolku v době lockdownu. Kdo měl chuť a zájem, měl za cíl v okolí svého bydliště uběhnout 10 kilometrů, a společně se tak jeden s druhým motivovat k pohybu.
 

Největší úspěchy organizace

Ačkoliv nejsou cílem ty nejlepší výsledky, ale pokora, férové chování a vystupování, INAE se neztratí ani co se medailových umístění týče. Hráči Sazka.Inaequalis si za svou éru existence připsali několik desítek úspěchů, a to především ve hrách HearthStone, League of Legends a Dota 2. V poslední jmenované hře byli dokonce členové součástí reprezentace Česka na IeSF World Championship 2019 v Jižní Korei, odkud přivezli páté místo. Veškeré úspěchy lze najít také na oficiálním webu Inaequalis na tomto odkazu.

K výročí si management pro své členy připravil akci na Festivalu Fantazie, kde budou různé přednášky, akce a povídání se členy.

Přečtěte si také