Vánoční loterie El Gordo způsobuje ve Španělsku horečku

Ani si nedovedete představit, jaká je to ve Španělsku událost. Tradiční vánoční loterie El Gordo (v překladu Tlouštík), je nejstarší a zároveň největší loterie vůbec. Losuje se od roku 1762 a kdo si každoročně před Vánoci nevsadí, jako by nebyl Španěl.

Přečtěte si také: Když naděluje loterie. Příběhy lidí, kteří vyhráli o Vánocích


Jedna sázenka do loterie s pěticiferným číslem stojí 200 eur (přes 5 tisíc korun). Tiket se ale ještě dělí na kupony s identickými čísly, výherců na jedno číslo tudíž může být několik.
 

Výhry pro tisíce sázejících

Vzhledem k tomu, že každoročně má až osmdesát procent Španělů vsazeno, celkový objem peněz na výhry je astronomický (loni to bylo necelých 70 miliard korun). Sdílené kupony sice nezajišťují tak vysokou výherní částku jako jiné loterie, zato však zaručují výhry pro tisíce sázejících.

Samotné losování je velkou společenskou událostí. Probíhá v madridské opeře, kde výherní čísla tradičně oznamují děti z madridské školy. Kdo se nedostane do opery, napjatě sleduje přímý přenos losování alespoň v televizi.
 

Loterie stará přes dvě století

Loterie byla založena v roce 1762 a původně byla charitativním podnikem. Na výhry jde 70 % vsazených peněz, zbytek zůstává státu. Peníze ze státní pokladny pak již tradičně putují na investice ve školství, zdravotnictví či sociálních služeb.

A na El Gordo se také každoročně točí fantastické televizní reklamy. Podívejte se na dojemné promo video na El Gordo, které je prý natočené podle skutečných událostí.

Inspirujte se hravostí jižanského národa a vsaďte si třeba už na středeční losování Sportky. Zkuste své štěstí online na pár kliknutí

Přečtěte si také