Unikátní průzkum ukázal, kdy se cítíme bohatí i co bychom udělali s miliardovou výhrou (II. díl)

Na to, jak vnímáme bohatství, jsme se neptali jen v Čechů, ale i Slováků, Italů, Němců a Finů. A třeba co se týče měsíčního příjmu, který by nám stačil, abychom se cítili opravdu bohatí, patříme k nejskromnějším.

Přečtěte si také: Exkluzivní průzkum ukázal, že se majetní cítíme od 120 000 měsíčně čistého (I. díl)


K pocitu bohatství by nám stačila částka 120 000 Kč čistého měsíčně. Třeba polovina Italů by si pro pocit bohatství přála brát půl milionu měsíčně. Průzkum se realizoval u příležitosti druhého slosování Eurojackpotu v jednom týdnu, a tak jsme se nemohli nezeptat na otázky, co by Češi dělali, kdyby v této miliardářské loterii trefili hlavní výhru.
 

Do práce bychom chodit nepřestali


Jak by vypadal život s miliardou na kontě? Podle průzkumu by se více než 70 % Čechů nevzdalo svého zaměstnání a dál chodilo do práce. Slováci by viděli nové příležitosti v podnikání, naopak odpočinek od práce by si dali Finové.

„Slováci jsou velmi obchodně a dynamicky založený národ a v tomto smyslu jsou velmi podobní Italům nebo například Polákům. Češi na druhou stranu preferují jistotu a tradici, a proto mají tendenci být podobní Němcům. Tendence Finů nepracovat, užívat si života a starat se o sebe, bude pravděpodobně stále větším trendem i u nás,“ zasazuje výzkum do kontextu profesionální koučka Dagmar Mištíková. 
 

Nové bydlení je sen většiny Čechů


Průzkum se zaměřil také na miliardové investice. Lidé napříč státy by si na prvním místě pořídili luxusní nemovitosti. Nejčastěji ale o krásném bydlení sní Češi a Slováci. Na druhém místě by si muži pořídili luxusní automobily. Ženy by naopak investovaly do soukromého ostrova.

„Muži rádi žijí v dynamické energii a neznám žádného, který by neocenil luxusní auto. Ženy se naopak cítí velmi často unavené a rády si dopřejí odpočinek a relax, což pro ně bude právě ostrov a moře představovat,“ zmiňuje Mištíková.

V případě miliardové výhry by se Češi svěřili jen svým nejbližším členům rodiny, stejně jako Slováci. Až 15 % by o svém štěstí v loterii neřeklo vůbec nikomu. V případě, že jsou v manželství, ale ze zákona musí. 
 

Eurojackpot – Nově dvakrát týdně šance stát se miliardářem


Eurojackpot je nejrozšířenější loterií v Evropě, která vznikla ve Finsku, a nyní se hraje v osmnácti zemích. Od října 2014 také v České republice, kde padla dosud rekordní výhra Eurojackpotu: 2,5 miliardy korun.  V roce 2019 pak v Sazce padla nejvyšší výhra v českém on-line sázení, a to ve výši 1,4 miliardy korun. 

Od 29. března loterie Eurojackpot umožňuje zvolit si losovací den nejen v pátek, ale i v úterý. Jen pro tuzemské zákazníky s plným tiketem je po dobu prvních pěti losovacích úterků připravena možnost zahrát si také o celkem 50 Land Rover Defenderů (10 vozů pro každé úterní slosování). Hodnota každého vozu je 2,2 milionu korun.

O luxusní Defender a stovky milionů k němu si můžete zahrát už dneska večer. Vstupenku do slosování si zajistíte na tomto odkazu.

*Průzkum pro společnost SAZKA provedla agentura Ipsos. Do mezinárodního dotazníkového šetření byly zahrnuty vybrané země, ve kterých se hraje Eurojackpot – Česká republika, Slovensko, Itálie, Finsko a Německo. Z každé země odpovídalo 500 respondentů, muži i ženy ve věku od 18–65+ let.

Přečtěte si také