Turnaj Sazka No Rivals vynesl na boj s psychickými problémy mladistvých více než 3 miliony korun
Během online esportového klání Sazka No Rivals poslali dárci z celé České republiky i ze zahraničí na účet nadačního fondu Twisten Foundation 1 861 492 korun. Společnost Sazka, která turnaj pořádala a s nadačním fondem spolupracuje, následně sumu navýšila o dalších 1 250 000 korun. Peníze v celkové výši 3 111 492 korun budou použity na prevenci psychických potíží u dospívajících.


Přečtěte si také: Sazka podporuje nadační fond Twisten Foundation působící v oblasti esportu a gamingu


Nadace Twisten Foundation vznikla 4. prosince 2023, tedy v den, kdy by oslavil dvacáté narozeniny Karel Ašenbrener. Mezinárodně uznávaný hráč, v esportové komunitě známý jako Twisten, si po těžkém boji s depresí letos v červnu vzal život. Nadační fond založila rodina Karla Ašenbrenera a jeho cílem je pomáhat dospívajícím bojovat s psychickými problémy.
 
„Z organizace charitativního streamu máme velkou radost a jsme rádi, že zaujal nejen esportovou komunitu, ale podíleli se na něm i přední odborníci na téma mentálního zdraví. Průběh i výsledek streamu předčil naše očekávání. Sledovanost byla díky špičkovému obsazení opravdu vysoká, a nám se tak podařilo vybrat mimořádnou částku, tu pak Sazka ještě významně navýšila. To nám podstatně pomůže zintenzivnit aktivity, kterými chceme pomoci mladistvým s duševními potížemi, a zaměřit se na prevenci a celkovou osvětu v této problematice“, říká Ivana Ašenbrenerová, zakladatelka Twisten Foundation a matka zesnulého Karla Ašenbrenera.


Přednášky doplnil charitativní turnaj

Akce Sazka No Rivals, která se 15. prosince 2023 odehrála v PLAYzone Areně na pražském Chodově byla primárně zaměřená na přednášky a zajímavé debaty s odborníky na duševní zdraví a se známými českými online tvůrci. Vystoupil například Miroslav Nečas – mentální kouč profesionálních sportovců, Anna Frombergerová – poradenská a školní psycholožka z Katedry psychologie Pedagogické fakulty Univerzity Karlovy a další. Divákům během přenosu předali důležité informace, uvedli příklady z praxe a poradili, na jaké instituce je možné se v nouzi obrátit.

Hlavní program doplnil na místě charitativní turnaj online klání (především ve hře Counter-Strike 2 a Valorant), který živě probíhal na YouTube kanále online tvůrce Duklocka a osobně se ho v chodovské PLAYzone Aréně účastnili další přední tvůrci, například Agraelus, Porty, Beastik, Spajkk a FattyPillow. Stream sledovalo v jeden okamžik živě více než 11 000 lidí. Ještě ve dvě hodiny ráno bylo připojeno přes 7 000 sledujících a dosud stream shlédlo celkem více než 200 000 lidí.


Sazka podporuje esport

Své aktivity v oblasti esportu Sazka zahájila v roce 2020 sponzoringem profesionálního týmu Brute a největší československé esportové ligy eLEAGUE. O rok později začala také spolupracovat s jedním z nejúspěšnějších domácích týmů Sinners a spustila vlastní web Sazkaesport.cz, kde zprostředkovává kompletní informační servis, včetně výsledků a analýz a edukace veřejnosti.
 
„Duševní zdraví je zásadní téma v celé společnosti, ale v esportu se mu dosud nevěnovalo příliš pozornosti. Příběh Karla Ašenbrenera je silný a rozhodnutí jeho rodiny založit Twisten Foundation pokládáme za statečné a nesmírně potřebné. Je pro nás ctí pomoci nadačnímu fondu s rozjezdem a jsme přesvědčeni, že tím naše spolupráce nekončí. Rád bych poděkoval všem streamerům, infleuncerům a tisícům dárců, kteří se do našeho turnaje No Rivals zapojili a společně tak vytvořili největší charitativní událost v dějinách českého esportu. Rychlost, s jakou se pro tento turnaj propojila absolutní špička českého gamingu, jasně ukazuje, jak vysoko téma mentálního zdraví staví a jak moc jim dosud v českém esportu chybělo,” uvedl Petr Jonák, ředitel vnějších vztahů a udržitelnosti ze společnosti Sazka, a doplnil: „Pro nás bude duševní zdraví spojujícím tématem všech nadcházejících aktivit, kterým se v esportu v dalších letech budeme věnovat.”
 

Přečtěte si také