Sazka podporuje nadační fond Twisten Foundation působící v oblasti esportu a gamingu
Esport a gaming dlouhodobě přitahují mladé lidi po celém světě. Jasně, je to zábava, adrenalin, soupeření a silná komunita lidé se stejnými zájmy. Do této komunity patřil také Karel "Twisten" Ašenbrener, který by v prosinci 2023 oslavil své.20. narozeniny. Po neúspěšném boji s depresí si talentovaný esportový hráč vzal letos v červnu život. V návaznosti na jeho odkaz a na fakt, že v České republice neustále přibývá mladých lidí s duševními potížemi a že psychologická péče pro ně není mnohdy snadno dostupná, nebo si o ní prostě ani nepožádají, se rodina Karla Ašenbrenera rozhodla založit nadační fond Twisten Foundation. Jeho cílem je právě pomáhat mladým lidem v boji s duševními problémy. Česká loterijní jednička, společnost Sazka, která se v oblasti esportu pohybuje od roku 2020, se rozhodla, že bude nadační fond podporovat.


Přečtěte si také: Sazka a Český paralympijský výbor představují projekt PARA(RE)START


Pomáhat dospívajícím, kteří čelí psychickým problémům, využít k tomu moderní komunikaci: například podporovat speciální projekty zaměřené na esport. To vše a mnohé další má v úmyslu nově založený nadační fond, který navazuje na mimořádně silný odkaz Karla „Twistena“ Ašenbrenera, talentovaného esportového hráče, který si po boji s depresí letos v červnu vzal život.
 
Karlova rodina, která za založením nadačního fondu stojí, věnovala základní jmění. Přispěje i francouzský esportový tým Vitality, v němž Twisten úspěšně působil. Významnou finanční podporu nabídne společnost Sazka, která u příležitosti vzniku nadace uspořádá 15. 12. 2023 charitativní esportový turnaj Sazka No Rivals.

Karel Ašenbrener, v esportové komunitě známý jako Twisten, by právě dnes oslavil dvacáté narozeniny. Svůj boj s depresí ale nakonec prohrál. „Karlův odchod je pro celou rodinu pořád velmi bolestivý. Ale právě kvůli němu jsme se rozhodli přetavit bolest v něco smysluplného. Tím je nadační fond, jehož cílem bude pomáhat mladým lidem s psychickými problémy. Jsem si jistá, že by s tím syn souhlasil a podporoval to,” říká Twistenova matka Ivana Ašenbrenerová, také za svého manžela a další dva syny.

Nadační fond chce pomáhat dospívajícím, kteří se nacházejí v podobných situacích jako Karel Ašenbrener. „Zvyšování duševní gramotnosti považuji za klíčové, zároveň je nutné pracovat na destigmatizaci psychických problémů, protože zejména mladí kluci o svých emocích nebo problémech nemluví a mluvit nechtějí,” vysvětluje zaměření fondu Ašenbrenerová.
 

Sazka No Rivals pro charitu

Právě v komunitě gamingu a esportu, v níž Karel Ašenbrener vynikal, se pohybuje stále více mladých lidí. Celosvětově má už miliony fanoušků. Jednou ze společností, která se rozhodla Twisten Foundation podpořit, je česká loterijní jednička Sazka. Ta se v oblasti esportu dlouhodobě angažuje a 15. prosince od 18:00 hodin pořádá charitativní esportový turnaj s názvem Sazka No Rivals, jehož výtěžek věnuje nově vzniklému fondu.
 
 
„Ačkoliv je duševní zdraví celospolečenským tématem, na poli esportu šlo dlouhou dobu o podceňované téma a diskuze nad ním je tak stále v plenkách. Jde proto o jedno z témat, kterému se v rámci našeho působení v esportu chceme systematicky věnovat. Vznik Twisten Foundation může přinést zásadní a tolik potřebnou změnu. Máme velký respekt, že se rodina Ašenbrenerových rozhodla tento projekt spustit a nesmírně rádi jej podpoříme,“ komentuje Petr Jonák, ředitel vnějších vztahů a udržitelnosti ze společnosti Sazka, a dodává: „Během turnaje Sazka No Rivals bude vypsána dobročinná sbírka. Její výtěžek Sazka po skončení turnaje zdvojnásobí. Jsme připraveni poslat nadačnímu fondu Twisten Foundation až jeden milion korun.“


Sazka a esport k sobě patří

V oblasti esportu Sazka působí od roku 2020, kdy své aktivity zahájila sponzoringem profesionálního týmu Brute a největší československé esportové ligy eLEAGUE. O rok později začala také spolupracovat s jedním z nejúspěšnějších domácích týmů Sinners a spustila vlastní web Sazkaesport.cz, na kterém zprostředkovává kompletní informační servis, včetně výsledků a analýz, a také edukuje veřejnost. Právě v edukačních aktivitách chce Sazka do budoucna posílit a věnovat se bude především otázce duševního zdraví v esportu.
 

Přečtěte si také