Sportka slaví 65. narozeniny. Tady jsou nejvyšší výhry a kuriozity z historie

Nejznámější česká loterie Sportka funguje pětašedesát let. Oslavte je s výhrou 184,3 milionu korun, o které se dneska večer hraje anebo s prémií 1 milion, kterou si zaručeně odnese jeden majitel plného tiketu. Jaké jsou největší kuriozity z historie?

Ruční práci nahradily stroje

Původně byly tikety zpracovávány ručně, dnes vše řeší on-line systém.
 

Opisovali

Hned 31 lidí v roce 1999 opsalo vzorový tiket, který vyšel v časopise Sazky. Čísla z něj nakonec byla výherní, ale při takto velkém počtu výherců si každý z nich odnesl jen 500 000 korun.
 

Milionové zklamání

Na mnohem vyšší výhru pomýšlel v roce 2009 jeden muž z Brněnska, který si dokonce půl hodiny myslel, že se skutečně stal milionářem. Pak ale přišlo kruté vystřízlivění.
 

Přečtěte si také: Dřív musela obracet každou kačku. Díky výhře ve Sportce teď procestuje svět


Muž si zkontroloval tiket a čísla z něj se sice shodovala s těmi z televizního vysílání, ale došlo k chybě na straně České televize, která odvysílala losování z minulého týdne. A tím i ukončila milionový sen moravského sázejícího.
 

Fámy a spekulace

Na začátku 90. let tak přímo do losovacího studia dorazila kriminálka, aby přeměřila a zvážila jednotlivé míčky v podezření, že se s nimi nějakým způsobem manipulovalo. Obvinění se samozřejmě nepotvrdilo a nehrozí ani nyní.

Sady míčků jsou ukryté v přísně střeženém trezoru a teprve těsně před losováním se vybírá konkrétní sada. Na vše navíc dohlíží státní dozor i notář, kteří míčky také pravidelně kontrolují.
 

Záviděli uklízečce

V 70. letech se pořádala i mimořádná losování Sportky o zahraniční zájezdy. Smolařkou byla uklízečka z vojenské nemocnice v Plzni, které zahraniční cestu zatrhli nadřízení s odůvodněním, že by v cizině mohla vyzradit nějaké vojenské tajemství. Nejspíš jí ale jen záviděli. Uklízečka si smutek na duši zahojila prodejem zájezdu, na čemž vydělala na tehdejší dobu fantastických 15 tisíc korun.
 

Maximální výhra

Maximální hranici výher kdysi omezoval zákon – až do roku 1962 mohli sázející vyhrát nejvýše 40 000 Kč, do roku 1984 maximálně 300 000 Kč, do roku 1990 nejvýše 500 000 Kč.

Dnes je maximální výše jackpotu 250 milionů korun, pokud ho ale nikdo nevyhraje, spouští se mimořádná hra Milionový déšť. Sem putuje 200 milionů korun a v následujících losováních se rozdává vždy pětkrát 2 miliony korun. A skvělá zpráva je, že nás Milionový déšť možná čeká už za pár dní.
 

Stanete se dnešním milionářem právě vy?

Jak už bylo řečeno, Milionový déšť se spouští ve chvíli, kdy Superjackpot Sportky vystoupá na 250 milionů korun. Zatím tam není, dnes večer se ale hraje o fantastických víc než 184 milionů. Jeden majitel plného tiketu navíc získá garantovanou prémii v podobě částky 1 000 000 Kč.

Budete to právě vy? Klikněte si pro svoji vstupenku do losování na tento odkaz.

Přečtěte si také