Sazka a Český paralympijský výbor představují projekt PARA(RE)START
V České republice žije téměř 13 % lidí s určitým typem handicapu, který je dlouhodobě limituje v běžném životě. Kvůli nehodám, zranění či závažným onemocněním k nim každý rok přibude dalších zhruba 200 Čechů. Lépe se vyrovnat s novou nelehkou situací pomáhá i sport. Proto Sazka a Český paralympijský svaz (ČVP) startují nový projekt PARA(RE)START.


Přečtěte si také: 250 000 Kč od Sazky pomůže úspěšné české paralympijské sportovkyni na olympiádu v Paříži


Sport zlepšuje nejen fyzickou kondici, ale také se při něm odreagujeme, vyplaví se endorfiny a spolu s příjemnou únavou přichází i pocit jakéhosi štěstí. Sport je vlastně takovou terapií, která může pomoci k překonání nelehké životní situace. Jako například když zdravý člověk vinou úrazu či nemoci přijde o končetinu nebo skončí na invalidním vozíku.
 
Tento zásah do dosavadního života bývá velmi zásadní jak pro handicapovaného, tak i jeho nejbližší okolí. „Z dlouhodobého hlediska se jako jeden z nejlepších způsobů terapie jeví sport. Ten dokáže stav člověka prokazatelně zlepšit po psychické i fyzické stránce,“ říká Zbyněk Sýkora, předseda Českého paralympijského výboru, a dodává: „Ve svazech registrujeme okolo pěti tisíc parasportovců, kteří sportují minimálně jednou týdně a pravidelný pohyb jim pomohl překonat krizové životní situace.“

S posláním šířit povědomí o možnostech sportování handicapovaných a také systematicky vyhledávat budoucí paralympijské sportovce se díky spolupráci Sazky a ČPV zrodil projekt PARA(RE)START. Ten ukazuje klientům rehabilitačních center, jak na aktivní sportování.


Osvěta a finanční podpora

Kromě osvěty je cílem PARA(RE)STARTU také finanční podpora parasportovců, jejich specifických podmínek a vybavení. „Sport podporujeme v Sazce dlouhodobě. Zastáváme myšlenku, že sport má být dostupný všem bez rozdílu. I proto jsme se rozhodli podpořit právě Český paralympijský výbor a spustit společný projekt,” říká Petr Jonák, ředitel vnějších vztahů a udržitelnosti společnosti Sazka.
 
V rámci PARA(RE)STARTU se budou mimo jiné v rehabilitačních centrech v České republice pořádat také semináře a besedy. Během nich se klienti těchto center budou setkávat s odborníky z oblasti fyzioterapie a psychologie i s aktivními parasportovci a úspěšnými reprezentanty.


Petr Svatoš přivezl bronz z Tokia

Jedním z pacientů rehabilitačního centra v Kladrubech byl také jednatřicetiletý Petr Svatoš, současný úspěšný parasportovec, který se může chlubit bronzovou medailí z paralympiády v Tokiu. Sport vnímá jako jeden z motorů jeho života a je připraven motivovat svým příběhem další tělesně postižené.



„V dětství jsem hodně sportoval, pak se ale objevil nádor a když mi v sedmnácti po ozařování definitivně odumřela část míchy, myslel jsem si, že je to konec světa. Ale nakonec jsem začal sportovat ještě intenzivněji než před nemocí. Od roku 2013 jsem členem české reprezentace. Díky sportu teď cestuji po světě a užívám si život opravdu plnými doušky,“ říká.



O projektu PARA(RE)START

S PARA(RE)STARTEM se budou jednou měsíčně setkávat klienti rehabilitačních ústavů v západočeských Kladrubech, v Košumberku na Pardubicku a v Hrabyni v Moravskoslezském kraji. Za první pololetí by měl tak ParaRestart podniknout celkem 18 zastávek. Součástí zatím pětiletého projektu je rovněž finanční podpora profesionálních parasportovců spojená s pořízením speciálního vybavení či nutných doprovodných služeb.

Nyní stačí jen odhodlání odstartovat dráhu parasportovce. Neváhejte kontaktovat zástpce ČPV na emailu: office@paralympic.cz nebo na telefonu 724 224 513.
 

Přečtěte si také