Sázet na pátek 13. je hit. Budete to vy, kdo dneska trefí nadupaný jackpot?

Pátek třináctého má přitom obecně v Česku špatnou pověst. K určitému druhu pověrčivosti se v průzkumu Sazky přiznala skoro polovina Čechů.

Přečtěte si také: Eurojackpot z něj udělal milionáře. Překvapí vás, co si za výhru koupí


Seznamu nejobávanějších pověr vévodí přeběhnutí černé kočky přes cestu, které se bojí přes 42 % odpovídajících. Rozebíraný pátek 13. se umístil na třetí pozici hned za sedmiletým neštěstím v podobě rozbitého zrcadla.
 

V obchodech se dveře netrhnou

„Dalo by se čekat, že respekt z tohoto data bude lidi od sázení spíše odrazovat. Statistiky nám však potvrzují, že lidé chtějí pátek 13. otočit ve štěstí a sázející si z něj udělali doslova svátek. Počet podaných tiketů je pravidelně dvakrát, někdy až třikrát vyšší než v jiné dny,“ popisuje marketingový manažer Martin Babec.

A dodává, že velice populární je i samotné číslo 13, které za své oblíbené označuje až pětina sázkařů. „V tento den navíc vyplňují tikety častěji i nepravidelní sázející,“ dodává Martin Babec.
 

Francie, nebo Ježíš?

Původ pověr spojených s pátkem třináctého není zcela jasný. Někteří historikové vidí reálný základ v pátku 13. října 1307. Tehdy začal francouzský král Filip IV. Sličný s pronásledováním a zatýkáním templářů, po kterém následovalo mučení a smrt mnoha rytířů po celé Evropě a následný zánik řádu.

Existuje ale i jiný názor, který spojuje pověru s biblickými událostmi. Poslední večeře Páně se totiž zúčastnilo 13 osob a třináctý byl Jidáš. Ježíš pak byl ukřižován podle převažujících názorů v pátek.
 

Češi v pátek 13. vyhrávají

Že nejde o nešťastné datum, by zcela jistě podepsal sázející, který si vsadil přes internet v pátek 13. 9. 2019. Díky tomu, že ve Sportce uhodl všech šest tažených čísel, se stal výhercem nádherné částky 25 601 111 Kč.

A ještě jeden příklad ze stejného roku, ale z pátku 13. prosince 2019. Muž z Prahy tehdy vsadil na miliardářskou loterii Eurojackpot, která mu nadělila 15 489 891 Kč.
 

Vyhrajete v pátek 13. i vy?

Dobrou zprávou na závěr je, že se dneska opět losují obě nejoblíbenější loterie. Bude pátek 13. nakloněný i vám? Sportku i Eurojackpot si můžete během pár chvilek vsadit pohodlně online.

Držíme palce!

Přečtěte si také