Řeč těla: Jak působit a cítit se více sebevědomě? (II. díl)

Věděli jste, že kromě slov za vás mluví i váš postoj, mimika a gestikulace? Není proto od věci se občas na okamžik zamyslet, co naše tělo ostatním sděluje. Chcete vědět, čemu byste se měli vyhnout? V tom případě čtěte dál! Minule jsme vám prozradili o pěti neřestech a dnes pro vás máme pokračování.

6. Kontrolování hodinek a telefonu

Jestli jste někdy mluvili s někým, kdo si neustále kontroloval mobilní telefon a sledoval hodinky, jistě to ve vás zanechalo jistý dojem. A ten nejspíš nebyl úplně nejlepší. Možná to tak dotyčný nemyslel, ale podobné jednání je znakem neúcty a jasně dokazuje, že má mnohem lepší věci na práci.
 

Přečtěte si také: Nehrbte se a nekřižte ruce. Jak může řeč těla ovlivnit váš úspěch (I. díl)


Dejte si na to pozor a jakmile s někým mluvíte, odložte telefon stranou a věnujte se jen dané osobě. Čekáte důležitý telefonát nebo opravdu spěcháte? To nejmenší, co můžete udělat, je předem na to druhého upozornit.
 

7. Podání ruky stylem „leklá ryba“

Také vám už někdo při seznamování bez jakéhokoliv stisku vložil ruku do dlaně? Takový člověk na vás nejspíš nepůsobil, jako že hýří sebevědomím a nadšením z vašeho setkání. Po podobném podání ruky může i vysoký svalovec působit bázlivě, nesebevědomě či bez zájmu.

První dojem je důležitý. A platí to i v tomto případě, nebojte se tedy ruku druhého pořádně stisknout. Samozřejmě to ale nepřehánějte, abyste mu neublížili.
 

8. Pohrávání si s vlasy

Ani poklepávání nohou či prsty u rukou, okusování rtů, neustálé upravování vlasů nebo jejich namotávání na prsty neznačí nic dobrého. Tyto činnosti si nejčastěji spojujeme s nervozitou a strachem, značit mohou i nepozornost a přílišné soustředění na sebe sama. A přitom se prý jedná o jeden z nejčastějších prohřešků při osobních pohovorech i prezentacích. Není proto od věci na tom zapracovat.
 

9. Zaťaté pěsti

Prsty sevřené v pěst mohou naznačovat nejistotu a uzavřenost vůči názorům okolí. Kromě toho si je často spojujeme s agresivitou a touhou vyvolat nějaký konflikt, případně se snahou se před něčím bránit.

Naproti tomu gesta a postoj s otevřenými dlaněmi značí přátelskost, čestnost a otevřenost vůči okolí i jeho názorům.
 

10. A co nohy?

Svou řeč mají i nohy. Zaměřte se zejména na to, kam směřují vaše špičky. Ty totiž ukazují, čemu věnujete největší pozornost a pokud s někým mluvíte, vždy by měly směřovat k dotyčné osobě. Vyjádříte tím váš zájem o druhého.

Vyhněte se i křížení nohou. Kromě nervozity a snahy se před něčím bránit ukazuje toto gesto jasný nesouhlas.

Dokážete si představit, jak sebejistě byste stáli a působili s několika desítkami milionů na kontě? Můžete to zjistit! Zkuste své štěstí dnes večer ve Sportce. Zajistěte si tiket na tomto odkazu.

Přečtěte si také