5 chyb, kvůli kterým přicházíme o peníze

Úspěšní investoři se poučí ze svých chyb stejně jako ze svých úspěchů. Většina lidí však opakuje pořád stejné chyby. Máme pro vás několik tipů, jak se jich příště vyvarovat.

1. Nenechte si radit od špatných lidí

Chodíte si pro rady ke svým přátelům? A jak jsou na tom finančně? Mnoho lidí si neuvědomuje, že opakuje stejné finanční vzorce chování jako jejich okolí.
 

Přečtěte si také: Za tiket Extra Renty dal jen 50 Kč, i tak si bude 20 let užívat rentu 100 000 Kč měsíčně


Naše rada proto zní – obklopte se těmi nejlepšími! Použijte úspěch ostatních jako prostředek k posunu z místa, kde jste nyní, na místo, kam se chcete dostat.
 

2. Nesnažte se dělat všechno sami

Investování nese svá rizika, a ne každá akcie zvyšuje svou tržní hodnotu. Pouze zlomek společností dosahuje výrazně nadprůměrných tržních výsledků. Nebojte se proto požádat o pomoc člověka, který má s investováním již zkušenosti. Ujistěte se však, že má váš rádce na srdci jen vaše nejlepší zájmy a nejedná se o „prodavače“, jehož loajalita leží úplně někde jinde.
 

3. Nenechte se ovlivnit strachem

Strach může být hnacím motorem, ale také překážkou. Neohlížejte se za minulou zkušeností a zkuste trochu riskovat. Ne nadarmo se říká: „Risk je zisk.“
 

4. Nedělejte emocionálně ovlivněná finanční rozhodnutí

Většinu svých rozhodnutí děláme na základě emocí. I když na tom není nic špatného a většinou tuto skutečnost ani nemůžeme ovlivnit, je důležité o tom vědět a o emocích správně přemýšlet.
 

5. Spořte si vyšší částku, než je třeba

Průměrný Čech si na stáří odkládá okolo 800 korun měsíčně. To může být v pořádku, pokud je vaším cílem nikdy se nestát bohatým. Zkuste si odkládat více, než je aktuálně třeba. Zároveň byste měli budovat základnu aktiv, která generují trvalý pasivní příjem. Budete tak lépe připraveni na stáří.

Být finančně za vodou není jednoduché. Že se vám do investicí nechce? Tak si vsaďte do loterie a o penězích už nebudete muset přemýšlet.

Štěstí můžete zkusit třeba v loterii Extra Renta, kde už dneska večer můžete vyhrát fantastickou měsíční rentu 100 000 Kč na rovnou 20 let. Zajistěte si tiket na tomto odkazu.

Přečtěte si také