Přišli si na miliardy. Nejbohatší zločinci všech dob (I. díl)

Ano, většina nejbohatších zločinců světa nejsou žádní svatoušci. Ale přeci jen se mezi nimi najdou jedinci, kteří se jako podvodníci naprosto překonali. Nemuseli totiž dojít k násilí a krveprolití, aby dosáhli svého. Stát se boháčem vyžadovalo kombinaci chytrosti, rozumu a jistého druhu talentu.

Přečtěte si také: Online sázka Eurojackpotu přinesla uklízečce 2,27 miliardy


Desátý nejbohatší zločinec na světě, syn amerického kazatele Ephren Taylor nikoho netýral ani nezabil, ale zato okradl stovky lidí o jejich důchodové úspory a oklamal investory na celostátní úrovni. Na jedenáctém místě je Frank Abagnale, podle kterého natočil Steven Spielberg snímek Chyť mě, když to dokážeš s Leonardem DiCapriem v hlavní roli. A jací jsou další výtečníci, kteří si ne tak legální činností přišli na skutečné jmění?

  

Al Capone

Majetek: 100 milionů dolarů

Nazývají ho nejmocnějším mafiánem všech dob. Chicagský gangster s italskými kořeny byl symbolem americké mafie 20. a 30. let, kdy využil tehdejší prohibice a založil si firmu na obchod s nábytkem, která kryla pašování alkoholu.

Dostat ho byl pro policii velký oříšek. Nakonec však pohořel na neopatrnosti či chamtivosti, kdo ví. Za mřížemi totiž neskončil kvůli násilným činům, které mu nikdy nebyly prokázány, ale za daňové úniky.  V roce 1931 ho odsoudili na jedenát let do Alcatrazu. Scarface, neboli Zjizvená tvář, jak mu říkali, nakonec v osmačtyřiceti letech zemřel na syfilis.
 

„El Chapo“ Guzman

Majetek: 1 miliarda dolarů

Joaquín Guzmán je jeden z nejmocnějších mexických drogových králů a obchodníků s lidmi na světě. I přesto, že má vůdce největšího kartelu ze Sinaloy přezdívku El Chapo neboli Prcek, v očích mnoha je to velikán. A to nejen proto, že už se čtyřikrát objevil v Magazínu Forbes na seznamu nejbohatších lidí. Ale také proto, že je mistrem útěků z těch nejpřísněji hlídaných věznic.

Z jednoho vězení prchl v dodávce vozící prádlo z prádelny, z dalšího unikl 1,5 km dlouhým tunelem vykopaným deset metrů pod zemí, který vedl ze sprchy v jeho cele do jednoho rozestavěného domu. Jak to tak vypadá, Prcek útěky vzdát nechce, americký systém se ale jen tak nevzdává. Proto je nyní na doživotí zavřen ve věznici v Coloradu, kterému se mimojiné přezdívá Alcatraz Skalnatých hor.
 

Griselda Blanco

Majetek: 2 miliardy dolarů

Žena bez soucitu, taková byla kolumbijská drogová magnátka Medellinského kartelu a průkopnice obchodu s kokainem v Miami v padesátých letech Griselda Blanco Restrepo. Za svůj život stihla nejen vydělat miliardy, známá ale byla také svojí krutostí.

Říkalo se jí Kmotra, Černá vdova a Kokainová královna Miami a své přezdívky nezískala jen tak. Se svými protivníky příliš slitování neměla, a to se jí nakonec stalo osudným. Zemřela v Kolumbii v roce 2012, kdy byla na ulici zastřelena.

Miliony se dají získat mnoha způsoby, my ale kriminální činnost rozhodně nedoporučujeme. Zbohatnout mnohem pohodlněji můžete v případě, že si na zítřejší slosování vsadíte Eurojackpot. Možná vám uniklo, že minulý pátek trefil český sázející 70 milionů korun, a to ani neuhodl všechna tažená čísla.

Nepropásněte šanci, že se v jeho stopách vydáte už zítra večer, a zajistěte si vstupenku do slosování na tomto odkazu.

Přečtěte si také