Přibližte se a hledejte nejlepší úhel. 10 tipů od profíků, jak na nejlepší fotky mobilem (I. díl)

Chytré telefony jsou stále populárnější a většina z nás je dneska používá místo klasického fotoaparátu třeba na uchování vzpomínek z výletů nebo dovolených. To nejlepší na focení telefonem je pak skutečnost, že je smartphone pořád s námi, a tak je téměř nemožné, abychom promarnili ten nejlepší okamžik na pořízení snímků.

Přečtěte si také: 3 mobilní aplikace, které vás i doma udrží ve formě


Majitelé zvlášť levnějších nebo starších telefonů si ale občas stěžují na horší kvalitu fotek. S nimi ale nesouhlasí profesionální fotografové, kteří říkají, že chyba není v přístroji, nýbrž v rukou jeho majitele. A hned nabízejí celou řadu tipů, jak snímky posunout na vyšší úroveň.
 

1. Zaměřte se na světlo

Světlo a stíny dokáží na fotografii vykouzlit doslova umělecké drama. Pokud je ale rozdíl mezi nimi opravdu výrazný, fotoaparát telefonu má často problém si s těmito protiklady poradit. Lék je přitom úplně jednoduchý. Na displeji jen stačí klepnout na hlavní objekt vašeho zájmu, a telefon tak jednoduše pozná, kam má svůj hledáček zaměřit, i když to třeba není uprostřed záběru.
 

2. Pomozte si s bleskem

Výše popsaný trik nejspíš nebude dostatečný v místech s opravdu extrémními rozdíly mezi světlem a stínem, jako je například sníh nebo pláž se světlým pískem pod palbou poledního slunce. V takovém případě vám pomocnou ruku podá blesk, který zvládne dodat syté barvy i sebetmavším objektům. Vyfotit hnědého labradora, jak se raduje z čerstvé sněhové nadílky, už tak nebude sebemenší problém.
 

3. Přibližte se skoro na dotek

I když jsou zoomy telefonních fotoaparátů stále lepší a lepší, i v dnešní době pořád platí jednoduché pravidlo. Když to je jen trochu možné, k objektu, který chcete zachytit, se co nejvíc přibližte. Zoom používejte co nejméně, fotografie bude při fyzickém přiblížení k objektu vždy vypadat lépe než za použití digitálního přiblížení.

Trochu jiná situace platí ve chvílích, kdy chcete fotit například makro nebo jídlo. Zde se řiďte pravidlem, že méně je často více. Čočky fotoaparátu mají definovanou minimální vzdálenost, do které zaostřují, pokud tedy budete moc blízko, zachytíte rozmazaný obrázek. Když pak s velikostí objektu nebudete spokojení, fotku můžete následně oříznout.
 

4. Hrajte si s úhly

Děti, domácí mazlíčci, rostliny nebo krajiny. To jsou asi nejčastější objekty, které fotíme. A také stále dokolečka děláme jednu chybu. Ve chvíli, kdy chceme fotit, telefon prostě vytáhneme z kapsy, bez přemýšlení pořídíme snímek a přístroj zase uklidíme.

Mnohem zajímavějších výsledků ale dosáhnete, když si začnete hrát s úhly. K dětem nebo čtyřnohým přátelům se skloňte na jejich výšku, položte telefon těsně nad zem, takže bude v popředí tráva, a vyzkoušejte také fotky z podhledu - třeba u takových květin, hub, ale i portrétů tenhle trik funguje parádně.
 

5. Zachyťte sílu okamžiku

Běhající děti nebo čtyřnozí mazlíčci jsou skoro až samostatnou fotografickou disciplínou, která ale dokáže zachytit kouzlo dané chvíle jako žádná jiná. Právě proto výrobci mnoha smartphonů vybavují telefony režimem sport, případně můžete využít jinou velmi častou funkci Burst. Ve zkratce to znamená, že podržíte tlačítko spoušti a váš telefon fotí tak dlouho, než spoušť pustíte. A vy si poté vyberete ten nejlepší snímek.
 

Foťte jako profík, získávejte srdíčka na Instagramu bez omezení

Jak vytvořit originální fotografie, už víte, radost z nich ale nikdy není taková, jako když se s nimi můžete hned pochlubit na Instagramu nebo Facebooku. K publikování fotografií hned poté, co je pořídíte, je ale třeba být stále online. Pokud se nechcete omezovat jen na wi-fi připojení, je fajn mít v zásobě dostatek mobilních dat.

Těch se vám bohatě dostane u SAZKAmobilu. Největší virtuální operátor má ceny dat za velmi přívětivé ceny a nabídne vám až 50 GB datový balíček. Mobilní internet můžete také získat zdarma jako Odměnu za dobití za aspoň 300 Kč a nový zákazník dokonce ihned za aktivaci SIM karty. Více informací o předplacenkách SAZKAmobilu, které seženete jak online, tak i v prodejnách s terminálem Sazky, získáte na tomto odkazu.

Autor úvodní fotografie: Eaters Collective, Unsplash.

Přečtěte si také