Prague Bike Fest přilákal na pražské výstaviště přes 3000 lidí. SAZKA pumptrack zóna byla hitem

Horská kola, silniční kola, trekkinová kola, BMX a freestyle kola, kola dětská, skládací, elektrokola, koloběžky i odrážedla… a takto bychom mohli pokračovat ještě dál. Na pražském výstavišti v Holešovicích se v sobotu 22. dubna konal první ročník Prague Bike Festu, který přinesl spoustu zážitků, zábavy, soutěží a především adrenalinu, skoků a triků. Navíc krásné počasí v podobě prvního skutečného jarního dne přilákalo vice než tři tisíce lidí, kteří vytvořili skvělou atmosféru. I proto se organizátoři rozhodli, že pro příští rok bude Prague Bike Fest dvoudenní akcí.

Přečtěte si také: 250 000 Kč od Sazky pomůže úspěšné české paralympijské sportovkyni na olympiádu v Paříži


Že se něco děje, bylo patrné už při vystupování z tramvaje na zastánce Výstaviště, odkud do parku Stromovka už od brzkých dopoledních hodin proudily davy lidí a především děti a teenageři „také vybaveni“ koly, odrážedly a cyklistickými helmami. Kdo by náhodou netušil, o co jde, nebo nevěděl, kam jít ke vstupu, který byl hned za Maroldovým panorámatem, řídit se mohl žlutočernými cedulemi se šipkami Prague Bike Fest. 
 

SAZKA byla vidět i slyšet



Brány do open-air areálu i dveře do Křižíkova pavilonu B se otevřely přesně v 10:00. Ti největší nedočkavci už zde čekali a těšili se, až si zblízka prohlédnou pětimetrovou rozjezdovou věž a uvidí první skoky profi BMX jezdců, mezi nimiž byla i jedna žena – Michaela Hájková. Big Air Show rozhodně patřila k hlavním lákadlům celého dne. Skvělá show se odehrávala ale také hned vedle v místě, kterému vládla žlutá barva – v SAZKA pumptrack zóně.

Společnost Sazka, která byla hlavním partnerem akce, patří dlouhodobě k hlavním sponzorům české cyklistiky, a to nejen té silniční. Nově se totiž rozhodla vstoupit také do další disciplíny, která láká především mladší publikum – BMX. Na Prague Bike Fest proto přivezla atraktivní modulární pumptrack, který postavil Jan Valenta, trojnásobný mistr světa ve freestyle BMX a moderátor celé show. Právě s Honzou Sazka navázala spolupráci a společně se snaží tento sport dostat do širšího povědomí. 


Kromě profesionálů v čele s reprezentantem v BMX Tomášem Beranem a královnou cyklistiky pro rok 2022, sedmnáctiletou Ivetou Miculyčovou, kteří na pumptracku předváděli skvělé výkony, si mohl dráhu vyzkoušet každý, kdo chtěl a měl odvahu, a to bez ohledu na věk nebo vybavení. Jezdilo se na kolech i koloběžkách, vlastních i půjčených. O pořádnou dávku adrenalinu i pohodovou atmosféru, kterou ještě umocnila autogramiáda a následná beseda Ivety s Tomášem, zde rozhodně nebyla nouze. 
 

BMX kola putovala do dětského domova

Jako hlavní partner akce ale SAZKA samozřejmě nemohla chybět ani na hlavním podiu. Leopold König, bývalý vynikající silniční cyklista a současný ředitel největšího etapového závodu u nás Czech Tour, jehož je Sazka také generálním sponzorem, mluvil o tom, jaké je to řídit takový závod i jaké s ním jsou plány do budoucna. Zmínil ale i to, že být ředitelem takové akce je skutečně celoroční zápřah, který si jako aktivní jezdec ani nedovedl představit. Startovací výstřel rozhodně není jeho jedinou povinností. 


Kromě zajímavých rozhovorů probíhaly na podiu a pod ním soutěže o zajímavé ceny. Umíte třeba jezdit jen po zadním kole? Ti, kteří to zkusili a podařilo se jim přední kolo zvednout a ujet nejdál, si odnesli brýle Oakley a další tematické ceny. Odměnu a potlesk přihlížejících, kteří dění na pódiu sledovali z odpočinkové zóny s občerstvením v ruce, si odnesli i malý cyklisté, kteří splnili všech pět úkolů v soutěži, která pro ně byla připravena ve skill centu od partnera Ski a Bike centrum Radotín. Jedním z dovednostních úkolů bylo také zdolání SAZKA pumptracku. Na hlavním podiu se objevil i Petr Jonák, ředitel vnějších vztahů a udržitelnosti společnosti Sazka, který předal v rámci projektu „Kolo za milionáře“ čtyři BMX kola pro talentované děti z dětského domova v Kralupech nad Vltavou.  
 

Testování, jízdy a závody 



Co by to bylo za festival, kdyby na něm nebylo možné vidět to nejlepší a nejnovější z oboru. Ve venkovních i vnitřních prostorách měla svůj stánek řada cyklistických značek, které představily své novinky, ale i stálice v produktovém portfoliu. K vidění, vyzkoušení i zakoupení zde bylo také nepřeberné množství cyklistických doplňků – helmy, brýle, oblečení, nářadí, chrániče, boty i lahve – prostě vše, co cyklista potřebuje. 

Některé značky kol i elektrokol bylo možné si na místě vyzkoušet, projet si připravenou dráhu a zjistit, zda je to to pravé. A kdo už byl unavený nejen ze sportovních zážitků, ale třeba i sluníčka, mohl se ukrýt v Křižíkově pavilonu B, kde probíhala řada zajímavých tematických přednášek a promítání. Návštěvníci se například dozvěděli, jak se fotí profesionální cyklistika na SP horských kol UCI nebo Cape Epic nebo jak vznikají akční snímky na Red Bull Illume. 


Od fotografií už je jen kousek k videu, a tak samozřejmě nemohly chybět ani filmové produkce od FullFace Productions a Bikes on Film. Návštěvníci ale měli možnost vidět i nepovedené záběry a pády – Crash Reel a také dokument Krip Trip o dvou handicapovaých bikerech. 

Stihli jste navštívit první ročník Prague Bike Festu, který představil nový a zcela unikátní koncept zážitkové akce nejen pro milovníky cyklistiky, ale i pro širokou veřejnost? Pokud ne, zapište si do kalendáře datum 27. - 28. dubna 2024: 2. ročník Prague Bike Festu!
Autoři fotografií: Aleš Král, Linda Antony, MVP Production.

Přečtěte si také