250 000 Kč od Sazky pomůže úspěšné české paralympijské sportovkyni na olympiádu v Paříží

„Žádná hodina života není ztracená, pokud je strávená v sedle koně!“  V to věří osmadvacetiletá Češka ukrajinského původu a dvojnásobná účastnice paralympijských her v paradrezuře Anastasja Vištalová.

Přečtěte si také: Sazka rozdala 250 BMX kol dětem z dětským domovů. Podívejte se, jak předání probíhalo


Ta má velkou šanci probojovat se i na třetí paralympiádu v řadě. Bohužel narazila na byrokracii a přišla o peníze určené národní sportovní reprezentaci. Sazka se ji rozhodla podpořit.
 

Sportovkyně i právnička

Anastasja Vištalová je nejen českou nejúspěšnější paradrezurní jezdkyní, ale také absolventkou Právnické fakulty Univerzity Karlovy v Praze. Po ukončení studia se rozhodla vydat na cestu advokacie, i proto nyní pracuje jako koncipientka v jedné z pražských advokátních kanceláří.   

Od narození trpí dětskou mozkovou obrnou a kvůli symetrickému postižení horních i dolních končetin chodí o francouzských holích a na delší tratě používá invalidní vozík. Její kůň jí dává nohy a díky němu se cítí svobodná.  
 

Přípravu si financuje sama

Momentálně Anastasja bojuje o svou třetí účast na paralympijských hrách v Paříži, bohužel nejen na poli sportovním, ale také na tom byrokratickém. Anastasja je šestinásobnou mistryní republiky, několikanásobnou vítězkou paradrezurního poháru a jezdcem roku v letech 2014, 2016, 2017, 2018, 2019 a 2022. 


Díky svým výborným mezinárodním výsledkům má nárok na finanční podporu, o kterou ale chybou úředníků přišla, a od loňské sezony si musí vše (přípravu i startovné na závodech) financovat sama ze své mzdy, s pomocí rodičů a ze svých dlouhodobých úspor, které se rychle tenčí.  
 

Paralympijský hattrick je na dosah

Jezdectví je nádherný, ale finančně poměrně náročný sport, a tak Anastasji reálně hrozí, že kvůli nedostatku peněz nebude moci absolvovat povinné kvalifikační závody a na paralympijský hattrick, který by byl úspěchem nejen pro ni, ale také historickou metou pro české parajezdectví, se jí nepodaří dosáhnout.  

Právě proto jsme se Anastasju rozhodli na její cestě za vysněnou vstupenkou na paralympijské hry do Paříže podpořit částkou 250 000 korun. Anastasjo, držíme palce a fandíme ti!  

Pokud chcete i vy Anastasji na její sen přispět, můžete tak udělat prostřednictví nadačního fondu Emil.

Přečtěte si také