Podvod v soutěži od Mekáče. Švindlíř si přišel na necelou miliardu korun

Skočíte si občas do Mekáče na nějaké to rychlé jídlo? Tak si představte, že byste odtud odešli nejen s plným žaludkem, ale třeba s novým autem nebo jako čerství milionáři. Něco podobného se vám mohlo stát v průběhu devadesátých let ve Spojených státech amerických.

Přečtěte si také: Online sázka Eurojackpotu přinesla uklízečce 2,27 miliardy


Od roku 1987 tu probíhala propagační kampaň inspirovaná deskovou hrou Monopoly a zákazníkům nabízela poměrně rozmanité odměny. Od pití či jídla zdarma přes automobil až po milion dolarů, tedy v dnešní době zhruba 50 milionů korun.
 

Výpalné za výhry

Princip soutěže byl prostý – stačilo si koupit něco dobrého k jídlu nebo pití, sloupnout nálepku, tedy jeden z kousků Monopoly skládačky na produktu či v některém magazínu a doufat, že se pod ní bude skrývat vytoužená odměna. A jak je lidem podobné, bylo jen otázkou času, než se někdo rozhodl hru zneužít ve svůj prospěch.

Šance se chopil bývalý policista Jerome Jacobson, který na výrobu jednotlivých skládaček dohlížel. Díky tomu měl příležitost vítězné kousky propašovat ven a následně je za nějaký ten peníz předat svým „bílým koním“.

Začalo to s jeho nevlastním bratrem. Na své si přišel i řezník, k němuž Jerome chodil nakupovat a jemuž za necelých 80 tisíc střelil nálepku s výhrou v hodnotě 400 tisíc korun. Další byl jeho synovec, kterému zaplatil takřka 2 miliony za výhru necelých 9 milionů korun. A tam to ani zdaleka nekončilo.
 

Desítky aktérů před soudem

Jerome během svých aktivních let přibral do „týmu“ další hráče a společnost okradl celkem o 24 milionů dolarů, což v dnešní době odpovídá necelé jedné miliardě korun. Jenže nic netrvalo věčně a Jacobson byl nakonec spolu s ostatními odhalen. Původně bylo zatčeno osm důležitých aktérů, počet se ale později rozrostl na 21 a nakonec na celých 53, z nichž 48 svou vinu přiznalo.

Příběh si samozřejmě získal pozornost médií i filmařů. V plánu byl celovečerní film, jehož režie se měl zhostit Ben Affleck, jeho budoucnost však doposud není příliš jasná. V roce 2020 jsme se ovšem dočkali alespoň šestidílné minisérie od HBO, jež celou kauzu podrobně sleduje a rozebírá.
 

Stovky milionů bez podfuků

Chcete si na miliony přijít i vy? Zapomeňte na podvody a raději si vsaďte na některou z našich loterií. Vyzkoušejte třeba Eurojackpot, kde si dneska večer můžete přijít na stovky milionů korun.

Zajděte si pro svou sázenku na svou oblíbenou pobočku, nebo vše vyřiďte z klidu a tepla svého domova. Tiket si totiž můžete vyplnit i online na tomto odkazu.

Přečtěte si také