Plánujete investovat do zlatých mincí? Poradíme, na co si dát pozor při výběru

Zlato patří už po tisíce let mezi nejoblíbenější cenný kov, který provází čilý obchodní ruch. Chcete-li investovat do zlatých mincí, poradíme vám, na co si při jejich nákupu dát pozor.

Ověřte si výrobce a vydavatele

Před nákupem investičních mincí je nejdůležitější důkladně prověřit důvěryhodnost a renomé jejich výrobce a vydavatele. Kromě pravosti kovu si také ověřte, zda výrobce či vydavatel garantuje záruku zpětného odkupu. Tím se jasně prokáže, zda nekupujete „šmejdy“.
 

Kupujete mince nebo medaile?

Zlaté mince a medaile spolu pro svůj podobný vzhled bývají často zaměňovány. Hlavní rozdíl mezi nimi je jejich nominální hodnota. Ta představuje minimální cenu, za kterou je možné tyto mince kdykoliv vyměnit.
 

Přečtěte si také: Nejdříve vyhrál přes 700 tisíc, teď z něj Sportka udělala milionáře


Zlaté mince splňující kritéria pro investiční zlato jsou navíc na rozdíl od medailí osvobozeny od DPH, což pro investory znamená nezanedbatelnou výhodu. Zatímco u zlatých mincí převažuje hodnota investiční nad hodnotou sběratelskou, u medailí je to spíše naopak.
 

Mince dobře vybírejte

Zlaté investiční mince, které jsou svým motivem lépe identifikovatelné nebo známé na domácím i světovém trhu, bude v budoucnu snadnější prodat, protože zájem o tyto mince je díky tomu výrazně vyšší. Vsadit můžete i na pamětní mince, kde člověk investuje nejen do drahého kovu, ale i do umělecké hodnoty. 
 

Sledujte aktuální vývoj ceny zlata

Velkou výhodou investování do zlata je fakt, že v době ekonomických výkyvů zůstává na rozdíl od cenných papírů, měn a dalších investičních nástrojů poměrně stabilní a nepodléhá inflaci. Nákup investičních mincí je tak často brán jako generační záležitost nebo alternativa ke spoření na důchod.

Investovat můžete nejen do zlata, ale i do loterie. Ta vám sice negarantuje zhodnocení, pokud však budete mít štěstí, vaše peníze pěkně rozmnoží. Naším tipem je Sportka, kde už dneska večer můžete vyhrát opravdu velký balík.

Vsaďte si Sportku z pohodlí domova na pár kliknutí.
 

Přečtěte si také