Pán prstenů bude nejdražším seriálem všech dob. Na kolik vyjde?

Všichni milujeme seriály a nastává nový televizní věk – seriály a sitkomy už dávnou nejsou chudými příbuznými produkce, která míří do kin. Naopak. Často mají mnohem větší rozpočty, herci mají vyšší honoráře a celkově jde o mnohem větší cirkus, než když se točí „obyčejný“ film.

Přečtěte si také: Nejlepší dárek k narozeninám? Muž dostal los s výhrou skoro 23 milionů


V dubnu 2018 unikla na veřejnost zpráva od Amazonu, která počítá s tím, že celkový rozpočet seriálu na motivy Pána prstenů bude okolo jedné miliardy dolarů, zhruba 23,2 miliardy korun, to ale i včetně částky za koupená práva. S tímto rozpočtem by šlo opravdu o nejdražší seriál všech dob.
 

Hobití zlato?

Jenom pro srovnání, osmá série Hry o trůny měla šest epizod a u každé z nich se rozpočet odhadoval zhruba na 15 milionů dolarů, tedy 348,2 milionu korun. Amazon má teď práva na pět sérií seriálu a ještě na jedno vedlejší dílo (takzvaný spin-off).

Přes gigantický rozpočet ale nemají tvůrci úplně volnou ruku, správci Tolkienova díla stále určují pravidla hry. Hned první série by nicméně měla mít dvaadvacet dílů, což je neobvykle mnoho. Tím se očekávání mezi fanoušky vyšroubovalo ještě výš.

Podrobnosti o jednotlivých dílech tvůrci samozřejmě tají. Dosud pouze potvrdili, že se mají odehrávat v průběhu takzvaného druhého věku, který čítá 3441 let a předchází událostem známým ze Společenstva Prstenu. Právě v této době podle Tolkiena například došlo k ukování známého Prstenu moci.
 

Středozem se vrátí na Nový Zéland

Studia Amazon se chystají odvyprávět příběhy, které dějově předcházely těm notoricky známým ze Společenstva prstenu. Původně se uvažovalo, že hemžení filmových hobitů se natočí ve Skotsku, nakonec byl ale odklepnut plán v „plné palbě“ a celá Středozem znovu ožije na Novém Zélandu. Do jeho největšího města Aucklandu se štáb začne přesouvat už v následujících měsících.

Na seriálu se nakonec nebude podílet režisér Peter Jackson,  autor trilogií Hobit a Pán prstenů. Přitom právě Jacksonova filmová trilogie Pán prstenů Tolkienův svět představila širšímu publiku. Odnesla si celkem sedmnáct Oscarů a slavila úspěch u diváků i kritiky. Jestli to samé zvládne i současný tým, se teprve uvidí. Ve výši plánovaného rozpočtu už ale vítězí teď.

A co byste natočili vy, kdybyste měli k dispozici pár stovek milionů? To mimochodem může být realitou už dneska večer, pokud si vsadíte Eurojackpot. Hlavní výhra je v současnosti 269 milionů korun.

A když si vsadíte plný tiket spolu s doplňkovkou Extra 6, budete zařazeni o slosování, určené výhradně českým hráčům. V něm můžete získat Miliardářský víkend v hodnotě 500 tisíc korun. Sázejte online na tomto odkazu.

Autor fotografie: Amazon Studios.

Přečtěte si také