Dřepující abstinent. 10 věcí, které jste o Jaromíru Jágrovi možná nevěděli

Řekne se Jágr, Hnilička, Čechmánek, Kučera... Vzpomínáte na rok 1998 a skvělý úspěch, který pro nás pánové v Japonsku připravili? I když tuto sestavu na ledě už nepotkáme, fandíme a držíme palce současnému reprezentačnímu týmu v Pekingu.

Přečtěte si také: Zapojte se do soutěže o 7 setů parádního olympijského oblečení

S českou reprezentací vyhrál olympijský hokejový turnaj a dvakrát mistrovství světa. Je celosvětově respektovanou a uznávanou osobností v oblasti sportu a řadí se mezi nejlepší hokejové hráče všech dob. I přesto, že reprezentační kariéru ukončil už před několika lety, s hokejem úplně neskončil. Devětačtyřicetiletý útočník se vrátil do kladenského klubu, kde jako mladík začínal.

V roce 2005 se Jágr spolu s Jiřím Šlégrem stal členem Triple Gold Clubu, jenž sdružuje hráče, kteří vyhráli všechny tři hlavní hokejové soutěže – Stanley Cup, olympijské hry a mistrovství světa. V roce 2008 byl uveden do Síně slávy českého hokeje.
 

10 věcí, které byste o Jágrovi měli vědět

1. V pěti letech začal s tátou bruslit na rybníku zvaném Čabárna. Když chodil do třetí třídy, hrál už za šestou třídu PZ Kladno.

2. Za tým dospělých v Kladně nastoupil poprvé jako šestnáctiletý v roce 1988.

3. Během své kariéry vystřídal celkem 13 klubů (Kladno, Bolzano, Schalke, Pittsburgh, Washington, New York Rangers, Omsk, Philadelphia, Dallas, Boston, New Jersey, Florida, Calgary).

4. Legendární číslo 68 si Jágr zvolil jako symbol odporu proti komunismu. V tento rok zemřel jeho děda při sovětské okupaci.

5. Na hokejce má fixem nakreslený křížek a číslo 7 jako vzpomínku na zesnulého ruského hráče.

6. Od malička dělal dřepy. Těžko dopočítat, kolik jich za svůj život udělal. Už v mládí to byla třeba tisícovka za den.

7. Kladenský klub, ve kterém začínal, před několika lety koupil.

8. Nepije alkohol.

9. Jakmile ale vidí kasino, zapojí se rád do jakékoli hry.

10. Díky své dlouhé kariéře v zámoří si Jágr vydělal velmi pěkné peníze. Zahraniční servery odhadují jeho celkový příjem v NHL na částku 118 milionů dolarů.
 

Fanděte sportovcům se Sazkou

Sazka jako generální partner Českého olympijského týmu fandí našim sportovcům a pravidelně přispívá na český sport a sportování dětí. Na webu Fandi se Sazkou na tomto odkazu najdete talenty, které podporuje, olympijské příběhy i aktuální dění z olympiády.

Autor úvodní fotografie: Wikipedia.

Přečtěte si také