Odnesli si stovky milionů. České loupeže století budí pozornost dodnes

Nedávné zmizení šperků a hodinek za dvacet milionů v pražském klenotnictví ukázalo, že éra organizovaných loupeží v Česku neskončila. Zdaleka však nešlo o největší loupež naší historie. 

Přečtěte si také: Chcete vyhrát v loterii? Vyzkoušejte 5 zaklínadel, která (prý) fungují


V polovině prosince loňského roku krátce před půl třetí ráno přijal operační důstojník oznámení o vloupání do nákupního centra v Praze. Skupina sedmi maskovaných osob se vloupala do klenotnictví, kde odcizila velké množství náramkových hodinek a šperků za téměř dvacet milionů korun. Vloupání trvalo jen asi dvě a půl minuty.

Velmi podobný případ se stal loni na konci října ve skladu v Lužné ulici v pražských Vokovicích. Tentokrát si skupina maskovaných lupičů vyhlídla stovky mobilních telefonů dohromady za několik milionů korun. 
 

Bezpečnostní služba není bezpečná

Kriminalisté rozdělují loupeže na tři skupiny. První mají na svědomí zoufalci potřebující nutně peníze, následují případy náhodné, kdy příležitost dělá zloděje. Poslední skupinou jsou detailně naplánované činy. Lupiči z této skupiny se často zaměřují na vozy převážející hotovost. Transport peněz je totiž v Česku dost amatérský.

Tento fakt si zřejmě moc dobře uvědomovali pachatelé, kteří v roce 2002 přepadli vůz transportující peníze z centrály společnosti Citibank a odnesli si 153 milionů korun. Jiní lupiči si zase v roce 2006 přišli až na 77 milionů korun, když přepadli vůz bezpečnostní služby u Slavkova.  
 

Legenda mezi lupiči

Prvenství mezi českými zloději od roku 2007 drží František Procházka, který se svým komplicem Milanem Čermákem ukradl z bezpečnostní agentury G4S Cash Services více než půl miliardy korun v hotovosti. Krádež století se udála 1. prosince, kdy Procházka přišel na svou směnu. Ve firmě pracoval jako obsluha trezoru.

Mladík naložil balíky peněz do falešného transportéru s dodatečně nalepeným logem firmy, se kterým přijel Procházkův komplic. Ten byl při řízení auta zřejmě nervózní. Při couvání do firmy dvakrát chyboval, správně tam najel až napotřetí. Procházka, aby nevzbudil pozornost, dokončil svou směnu až do sedmé večerní hodiny. Že chybí peníze, si zaměstnanci firmy všimli až další den dopoledne.

Když se případu chopila policie, měl Procházka náskok přes patnáct hodin. Kam „zloděj století“ zmizel a jestli je v současnosti ještě naživu, není jasné. Čermák byl dopaden. Z devítiletého trestu odseděl necelých šest let a v roce 2016 byl podmínečně propuštěn na svobodu. 
 

Boháčem za pár minut

Nemusíte zrovna přepadávat vozy bezpečnostní agentury, aby se z vás stali boháči. Namísto punčochy na hlavu si raději pořiďte stírací los. Třeba s losem Maxi zlatá rybka můžete vyhrát nejen 7 milionů korun, ale v hracím poli lze najít také Kodiaqa nebo pohádkový zájezd za 250 tisíc.

Nejbližší místo, kde los seženete, najdete na mapě na tomto odkazu.

Přečtěte si také