Mount Everest a jízda na slonovi? Největší turistické pasti 21. století

Tomuto přetlaku neutekla ani střecha světa – nejvyšší hora Mount Everest. Jestli čekáte, že po náročném výstupu, kdy budete naprosto soustředění a ponoření do sebe, si užijete na vrcholu alespoň chvilku rozjímání, měli byste rychle vystřízlivět. 

Přečtěte si také: Tiket Sportky ukrytý v šicím stroji přinesl Češce skoro 14 milionů


Everest je bez nadsázky  horou pokrytou plasty, lidskými exkrementy i mrtvými těly. Od poloviny dubna 2019 se ji snaží vyčistit na příkaz nepálské vlády tým dobrovolníků. Himaláje bývají označovány za nejvýše položenou skládku na světě.
 

Smrt si říká Mount Everest

Na 8848 metrů vysoký vrchol courá kde kdo, ale to neznamená, že by výstup snad přestal být nebezpečný. Od roku 1922 tam zahynulo přes dvě stě lidí, jen loni na jaře jedenáct. Jako poslední zemřel Američan, který podlehl vyčerpání po sestupu do tábora těsně pod vrcholem.

Kanadský dokumentarista a horolezec Elia Saikaly dospěl k Hillaryho schodu, tedy poslednímu úseku cesty před vrcholem, ráno 23. května. Východ slunce však neodhalil nádherný pohled na vrcholky hor, ale na mrtvé tělo jiného horolezce. Jeho tým musel tělo po cestě za vrcholem přejít. 
 

„Horolezci chodí po mrtvých tělech.”

„Nemůžu uvěřit tomu, co jsem nahoře viděl. Smrt. Krveprolití. Chaos. Fronty. Lidé, kterým jsem říkal, ať se otočí a vrátí, skončili mrtví. Horolezci chodí po mrtvých tělech. Všechno, co čtete v senzačních titulcích, se odehrálo během našeho výstupu,“ popsal Saikaly své zážitky pro deník The Guardian.

Z toho, že mrtvých na Everestu přibývá, viní odborníci velký počet nezkušených lezců a rekordní počet povolení vydaných nepálskou vládou. Situaci komplikuje také pravidlo, že každého horolezce musí doprovázet šerpa. Nahoru se tak každý rok pokusí dostat až 820 lidí. A dní, kdy je výstup možný, není moc. Tvoří se tak dlouhé fronty.
 

Nepředstavitelná zóna smrti

„Na vrchol putovalo ve stejnou dobu jako my více než dvě stě horolezců. Musel jsem šlápnout na tělo mrtvého muže, které bylo připevněno ke kotevnímu bodu mezi dvěma bezpečnostními lany. Úplně každý člověk, který stoupal na vrchol, musel na jeho mrtvolu šlápnout,“ vypráví Saikaly.

Podle něj je pro lidi, kteří nikdy nebyli ve výšce nad osm tisíc metrů nad mořem, těžké pochopit takové chování. „Když jste v zóně smrti, nemáte čas přemýšlet. Za zády vám stojí další lidi, kteří vás tlačí nahoru. Nemůžete dělat nic jiného, než pokračovat,“ popisuje kanadský horolezec.

Jenom jakási „povolenka“ ke vstupu stojí zhruba jedenáct tisíc dolarů. S letenkami, zásobami a vybavením bývá rozpočet pro jednoho cestovatele zhruba 1,6 milionu korun. Platí se i za kyslík.
 

Selfie na slonovi nebo s tygrem

Není to ale zdaleka jediná turistická aktivita, která se navenek tváří jako unikátní zážitek, a je přitom daleko za hranou. Do stejné kategorie spadají třeba projížďky na slonech, venčení lvů, cvičení delfínů i mazlení se s mořskými želvami. Z průzkumu mezinárodní organizace World Animal Protection ale vyplývá, že právě tyto aktivity patří mezi ty nejkrutější.

Utrpení zvířat nemusí být na první pohled patrné  - rozdíl je už v samotném začátku. Třeba tygři se odebírají matkám záhy po narození a jsou cvičeni za použití fyzických trestů. Aby si cvičitelé byli jistí, že deprivovaná zvířata nezraní turisty, mají vylámané zuby i drápy.
 

Díky fotce lidé přehlížejí týrání zvířat

Tvrdý výcvik se nevyhýbá ani slonům. Pohyb mláďat je omezený krátkými kovovými řetězy. Jsou biti do hlavy prakticky kdykoliv, když se rychleji pohnou. Sloní páteř navíc není uzpůsobená na nošení břemen v dřevěných sedátkách, takže každá takováto aktivita je pro ně bolestivá.

Dobrou zprávou ale je, že celosvětové aktivity ochránců zvířat začínají mít na podobné „atrakce“ dopad. Po dlouhých protestech skončil například takzvaný Tygří chrám v thajském Wat Pha Luang Ta Bu a turisté už se tam s tygry nevyfotí.
 

Vyhrajte v mimořádce Sportky přes 50 milionů

Největší turistické pasti už znáte, i bez těchto informací jsme si ale jisti, že až trefíte Superjackpot Sportky, peníze si užijete při mnohem lepších aktivitách, než je trápení zvířat nebo zácpa na Mount Everestu.

Je to jen pár dní, co ve Sportce padla výhra přes 50 milionů, a velmi podobná částka - tedy 52,7 milionu korun, se tam ukrývá i teď. Dneska je navíc mimořádka, a když to vyjde, už zítra můžete snídat jako čerstvý multimilionář nebo multimilionářka. Zajistěte si svůj tiket na tomto odkazu.

Přečtěte si také