Objev století: Vikingský poklad na Rujáně nevyčíslitelné hodnoty

Archeologové v Německu nedávno objevili vikingský poklad, který se skládá z více než 600 stříbrných mincí, náhrdelníků, perel a dalších cenností. Nejdražší věc z celého pokladu měří jen centimetr. 

Přečtěte si také: Myslela si, že ji chce někdo napálit. Pak zjistila, že ve Sportce vyhrála 99 milionů


Nález byl objeven v blízkosti města Schaprode na ostrově Rujána v Baltském moři. Podle odborníků pochází z 10. století a pravděpodobně patřil vikingskému vůdci. Překvapivě byly některé mince raženy v Bagdádu a dokazují, že vikingská síť obchodu sahala až do dalekého východu.
 

Objev století 

Tento poklad je jedním z největších nalezených vikingských pokladů v Německu a je srovnatelný s jinými vikingskými objevy, jako je například poklad z Cuerdale v Anglii, který byl nalezen v roce 1840 a obsahoval přibližně 8600 stříbrných mincí. Odborníky v oboru byl označen za objev století. 

Přesné místo nálezu pokladu nebylo z bezpečnostních důvodů zveřejněno, ale je známo, že jej našel tým archeologů s pomocí detektorů kovů. A jaký je nejdražší nalezený předmět? Měří pouhý centimetr, což z něj činí velmi cenný a vzácný nález. Jde o pár zlatých náušnic pokrytých drahokamy. 
 

Cena se odhaduje na desítky milionů 

Vikingské poklady jsou důležitou součástí našeho kulturního dědictví a jejich objevy nám umožňují lépe porozumět životu v této době. Tento rujánský přináší další informace o tom, jak vikingští vůdci obchodovali a jakých cenností si cenili.

Hodnota vikingského pokladu nebyla zveřejněna, ale předpokládá se, že je astronomická. Jen samotné náušnice se odhadují na miliony dolarů, celý poklad má pak pravděpodobně hodnotu desítek milionů dolarů. 

Nemusíte pátrat po pokladu, abyste zbohatli. Zkuste štěstí třeba ve Sportce. Vsaďte si na jakékoliv prodejně s nabídkou Sazky nebo klidně hned teď online!

Úvodní fotografie je pouze ilustrační. Autor fotografie: iStock Photo.
 

Přečtěte si také