Nizozemsko nebo Uruguay. Lonely Planet vybralo 10 destinací pro rok 2020 (I. díl)

Nejvyšší čas začít plánovat, ať jste boháč, nebo si hlídáte každý drobák. Respektovaný cestovatelský server Lonely Planet vydal seznam nejlepších cestovatelských tipů pro baťůžkáře i požitkáře. Tak vzhůru do toho!

10. Překvapivá Uruguay


Desítku top destinací pro rok 2020 uzavírá země Latinské Ameriky, která má ve srovnání s jinými zeměmi v této lokalitě nejkvalitnější demokracii, nejvyšší míru bezpečnosti a nejnižší úroveň korupce. Někdy bývá označována za „nejevropštější“ z jihoamerických zemí.
 

Přečtěte si také: Tiket Sportky střežil jako oko v hlavě. Po slosování byl Čech bohatší o skoro 24 milionů


Uruguay je první zemí světa, která legalizovala marihuanu, ale to není to hlavní, co sem láká cestovatele z celého světa. Hlavní město Montevideo bývá označováno za „Athény Jižní Ameriky“. Kousek odsud na východ je také nejkrásnější pláž široko daleko, kterou ale skoro nikdo nezná – Punta del Diablo. Pokud budete mít štěstí, potkáte tu i lvouny nebo želvy.
 

9. Kořeněné Maroko


Máte rádi sladký mátový čaj a jehněčí, které se rozplývá na jazyku? A víte, že na hlavní náměstí Jemaa el-Fnaa v Marrakéši se jezdí i na delikátní šneky?

Koho přestanou bavit chutě orientu, toho zabaví kejklíři, zaříkávači hadů, nebo dokonce pouliční zubaři (pokud máte dost odvahy). Hlučnému městu a davu turistů se dá uniknout v horách Atlasu, kde se v berberských vesnicích zastavil čas.
 

8. Libérie s hroší kůží


Pokud chcete vidět v přirozeném prostředí hrošíka, který vypadá jako z animované pohádky a není větší, než poník, musíte do liberijského pralesa. Ten je druhým největším deštným pralesem v západní Africe.

Země vydržela desítky let občanských válek. Drsná africká země, na jejímž hlavním letišti přistává jedno, maximálně dvě letadla za den. Ideální pro samostatně cestující dobrodruhy, kteří chtějí vidět africkou realitu, kterou jim nikdo nebude lakovat na růžovo.
 

7. Vysoko mířící Nizozemsko


To se podle Lonely Planet dá brát skoro doslova. Věděli jste třeba, že Holanďané – jak se obyvatelům Nizozemska hovorově říká – jsou nejvyššími lidmi na světě? Průměrná výška je 184 centimetrů u mužů a 170 u žen. Z bahna museli obrazně řečeno vyzvednout i hlavní město.

Amsterdamská půda je z hrubé vrstvy bažiny a hlíny, a proto jsou všechny budovy postavené na dřevěných sloupech zasazených až jedenáct metrů do země. Takový Královský palác stojí dokonce na 13 659 sloupech.

Snad jediné, co v Nizozemsku nemíří do výšin, je krajina. Vyhovovat bude těm, kteří neradi chodí do kopce. Nejvyšší vrchol celé země je Vaalserberg, který se tyčí pouhých 323 metrů nad mořem.
 

6. Divoká Kostarika


V překladu ze španělštiny doslova „Bohaté pobřeží“ je tu pro všechny, kdo chtějí spatřit ospalé lenochody na stromech, žáby s červenýma očima nebo mrštné jaguáry. Střední Amerika, kde Kostarika leží, nabízí také spoustu překrásných vodopádů a tato část světa bývá někdy označována za jednu z nejzelenějších zemí planety.

Unikátní je také to, že zemi oficiálně nechrání žádná armáda, byla rozpuštěna před zhruba šedesáti lety. Tehdy bylo řečeno, že ji nahradí „armáda učitelů“ a dá se říct, že se tohoto cíle podařilo dosáhnout.

Základní a střední školy jsou prakticky všude a všeobecné bezplatné a vzdělání až do zakončení středoškolského studia je zakotveno v ústavě. Díky tomu téměř 95 % kostarické populace dokáže číst a psát, což je v rámci latinskoamerických zemí vysoké číslo.

Tak která destinace to u vás vyhrála? Nebo si počkáte raději na výhru ve Sportce, a projedete rovnou všechny? Jestli jsme vás naladili, online tiket získáte na tomto odkazu.

Autoři fotografií: Wikipedia, Live Science, Wikipedia.

Přečtěte si také