Nemoc jménem „nemám čas“. Jak ji vyléčit?

Není čas na sport, koníčky, přátele, dokonce ani na to najít si partnera či partnerku. Je pravda, že doba si žádá, abychom pracovali více než kdy předtím, ale pro drtivou většinu z nás je to pouhá výmluva pro to, že si neumíme určit priority.

Přečtěte si také: Šťastných 10 přihrálo sázejícímu 2,5 milionu. „Díky výhře začnu podnikat!“


Scott Behson v Harvard Business Review uvedl, že všichni máme stejnou příležitost začít každý nový týden se 168 hodinami a je jen na nás, jak je využijeme. 49 hodin v týdnu bychom měli věnovat spánku, 56 práci, 7 hodin dojíždění, 13 nutným pochůzkám a běžným pracím v domácnosti a neměli bychom zapomenout na rodinu – té bychom se měli věnovat 20 hodin týdně.
 

Proč stále nemáme čas?

Ti kteří, umí dobře počítat, si sečetli, že celých 23 hodin je plonkových. To je 1380 minut týdně a možnost více než tři hodiny denně věnovat se tomu, co nás baví. Takže si položme otázku - kde je ten problém, že stále nemáme čas?

Zásadním problémem jsou moderní technologie, kterých se od roku 1950 objevilo tolik, že celý den jen sedíme a zíráme na monitor. Hranice mezi prací a domovem zmizela. Slibovali nám, že díky moderním technologiím bude život jednodušší, srozumitelnější a svobodnější. Ve skutečnosti však žádnou svobodu nemáme, nemůžeme ani docela obyčejně odpočívat, aniž by nám nepípal mobil s pracovními emaily.
 

Soustřeďte se na to důležité

Činnosti jako hraní online her, sledování nekonečných seriálů nebo brouzdání na Instagramu nám zbytečně vysává čas. Sice si řeknete: „Jen se chvilku odreaguji, a pak půjdu něco dělat.“ Ale z chvilky je hodina. Hodina, během které byste si mohli jít zaběhat. Hodina, kterou byste mohli věnovat dětem. A pak že není čas…
 

Přestaňte rozhazovat konfety a nalaďte se do klidu

Nejlepší způsob, jak využít volný čas, je skutečně ho prožít. Žádné zběsilé pobíhání mezi dětmi, rozepsanými emaily a rozdělanou večeří. Emaily si nechte do práce, uvařte dobrou večeři, pohrajte si s dětmi a jistě se ještě najde půlhodinka, kdy si budete moct hodit nohy nahoru a číst si bez přerušení oblíbenou knížku. Zvládnete to vše za stejný čas a mnohem více v klidu, uvidíte.
 

Vypněte mobily

Smartphony, emaily a další komunikační technologie jsou skvělé pro práci. Ale kvůli nim se také stáváte dostupní 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. Stanovte si limity. Po pracovní době nečtěte žádné emaily. U večeře mobil úplně odložte. Na noc mobil vypínejte. Zkuste se na chvíli odpojit od online světa. Navíc výzkumy dokázaly, že to vede k vyšší produktivitě.

Stejně jako si vytváříte finanční rozpočet, měli byste se naučit plánovat si čas. Zkuste si schválně jeden týden zapisovat, kolik hodin trávíte jakými činnostmi. Možná vás překvapí, kolik zbytečného času strávíte hraním online her nebo chatováním na Facebooku.

Taky pořád nemáte čas? A co kdybyste si odteď mohli užívat nicnedělání? Díky Extra Rentě můžete už zítra získat štědrý příspěvek 100 tisíc měsíčně, a to hned na 20 let. Klikněte si pro svůj tiket na tento odkaz.

Přečtěte si také