Sazkabet slaví 25. narozeniny. Jak vypadaly začátky a jaká je nejvyšší letošní výhra?

Obraty v řádu miliard, ale také milionové výhry pro sázející. To jsou kurzovky Sazkabet v roce 2021, kdy oslavují významné jubileum. Jaká byla jejich historie, co nás čeká v budoucnosti a jaká byla nejvyšší letošní výhra?

1. Od starověku ke koníčkům

První zmínky o sázení pocházejí ze starověkého Řecka, za novodobou kolébku je označována Anglie. Právě zde si oblíbili sázky na koně, které stojí i za počátkem sportovního sázení v komunistickém Československu. Asi netřeba dodávat, že tipovat výsledky za peníze bylo v té době nelegální.
 

2. Dovolené uvolnění

S pádem železné opony se v Československu uvolnil také trh s kurzovými sázkami a první sázková kancelář tak vzniká už v květnu 1990. Další společnosti se postupně přidávají a v březnu 1996 na trh vstupují také kurzové sázky od Sazky.
 

3. Dřevní začátky

I když tehdy internet pomalu začínal, pro účely vypisování kurzů ho ještě kvůli pomalé rychlosti nebylo možné efektivně používat. Proto muselo stačit pročítání novin a obyčejné telefonování na jednotlivé svazy. Osm bookmakerů tímto způsobem zvládlo v jednom týdnu vypsat kurzy jen na 99 zápasů. Pro zajímavost - dnes si lze každý den vsadit na mnoho stovek utkání i dalších událostí.
 

4. Král internet

Zcela nová doba byla započata díky internetu, kdy se postupně většina sázek přenesla do online prostředí. Už na konci 90. let také narůstá zájem o LIVE sázky, které jsou nejoblíbenější dodnes. Zhruba tři ze čtyř sázejících tipují právě na výsledky v průběhu sportovního utkání. Komplet přechod k online sázkám proběhl u Sazky v roce 2009.
 

5. Premiant Sazka

Čerstvý vítr do plachet nabraly kurzovky Sazky s novým vedením v podobě KKCG Karla Komárka.  V roce 2012 byla Sazka první společností, která u sázek zrušila manipulační poplatek. Do té doby nevídaně vstřícný krok vůči zákazníkům doprovodila velmi povedenou televizní kampaní. A my jsme si jisti, že vás spot pobaví i skoro deset let poté, co byl natočen.

 

6. Letošní rekord

Jedna z vůbec nejvyšších výher, která kdy u kanceláře Sazkabet padla, se datuje začátkem letošního roku. Hráč Petr si přes mobilní aplikaci vsadil na vypsaná fotbalová utkání za celkem 8 000 Kč. Už záhy věděl, že to budou nejlíp investované peníze jeho života - díky svým sportovním znalostem získal 1 415 751 Kč!
 

7. Od milionů k miliardám

Od roku 1996, kdy kurzovky u Sazky vznikly, urazily opravdu dlouhou cestu. Zatímco první rok přijaly sběrny tipy v hodnotě 14 milionů, v loňském roce se tržby vyšplhaly na 3 miliardy.
 

8. Lepší apka, víc e-sportu

I pro letošní rok si Sazkabet přichystal celou řadu novinek. V plánu je mimo jiné zaměřit víc pozornosti na e-sport, který se stává čím dál tím oblíbenější, stejně jako na mobilní aplikaci. Ta je dostupná pro Android i iOS, už dneska přes ni probíhá drtivá většina sázek a vy si ji můžete zdarma stáhnout na tomto odkazu.

Přečtěte si také