Největší náměstí na světě, chrám bez hřebíku a další zajímavá místa v Pekingu

Čína je kulturně zajímavá a bohatá země. S bezmála 1,5miliardovou populací si drží prvenství v počtu obyvatel a rozlohou je čtvrtá největší na světě.

Přečtěte si také: Ester má zlato! Kdo další z českých sportovců má šanci přivézt medaili?


Teď se k ní zraky upínají i v souvislosti s čtyřiadvacátým ročníkem zimních olympijských her, které se konají v Pekingu. Žije zde více než 21 milionů lidí a jeho jméno znamená Severní hlavní město. Olympiádu hostilo již v roce 2008, a stane se tak historicky prvním městem, v němž se pořádala letní i zimní olympiáda.
 

Zakázané město

Největší chloubou Pekingu je Zakázané město, komplex více než 800 budov s obrovskými zahradami. Od roku 1420 do roku 1911 tu sídlili čínští císaři a po dobu těchto 500 let bylo místo obyčejným lidem zapovězeno.

Své brány jim otevřelo až po pádu císařství, a přestože většina budov byla v průběhu let zbourána, dostalo se místo v roce 1987 na seznam světového dědictví UNESCO a dodnes se považuje za největší kulturní muzeum Číny.
 

Náměstí Nebeského klidu

Jižně od Zakázaného města leží největší náměstí na světě pojmenované Nebeského klidu. Měří 500 metrů na šířku, 880 metrů na délku a se svými 44 hektary odpovídá rozloze Vatikánu. Pojmenované je po severní bráně Nebeského klidu, která jej dělí od Zakázaného města, na opačné straně pak stojí brána Správného světla.

Na rozdíl od běžných náměstí je tohle z velké části prázdnou nezastavěnou plochou. Kromě zmíněných bran na okrajích tu najdete už jen Mauzoleum Mao Ce-tunga a 38 metrů vysoký Památník lidových hrdinů.
 

Náboženské chrámy

Za zmínku rozhodně stojí i místní chrámy. Snad nejznámějším z nich je Chrám nebes. Je 38 metrů vysoký, jeho stavba trvala 14 let a nebyl při ní použití jediný hřebík. Zatímco jižní čtvercová část byla vystavěna na počest země, severní kruhová byla postavena na počest nebes. Panovníci dynastie Ming a Čching sem během své vlády chodili, aby nebesa prosili o milosrdenství.

Oblíbeným turistickým cílem je Lamaistický chrám ze 17. století, jeden z největších chrámů svého druhu, v němž dodnes pobývají lamaističtí mniši. Vyznavače konfucionismu pak nejspíš naláká Konfuciův chrám.
 

Muzea, galerie i zoo

Pro milovníky čínské historie a umění je jako dělané Čínské národní muzeum ležící východně od náměstí Nebeského klidu. Patří mezi největší muzea na světě a s více než 8 miliony návštěvníky ročně je po francouzském Louvru druhé nejnavštěvovanější. A nadšence do obrazů pravděpodobně zaujme Čínská národní galerie s přibližně 110 tisíci uměleckými díly.

S návštěvností si s ním nezadá ani zoologická zahrada v centru města. Na rozloze kolem 90 hektarů žije přes 14 tisíc zvířat včetně ohrožených světových i čínských druhů. Spatřit tu lze pandu velikou, tygra čínského i ussurijského, koně Převalského, aligátora čínského, jelena bělohubého nebo třeba gazelu tibetskou.
 

Fanděte a vyhrajte!

Ale teď zase zpátky k olympiádě. Fandíte, jak se dá? Přidejte se k Sazce, generálnímu partnerovi Českého olympijského týmu, a vyhrajte na Facebooku kolekci olympijského oblečení od Alpine Pro, koukněte na příběhy nadějných sportovců a na vzkazy od olympioniků. Vše a mnohem více najdete na webu Fandi se Sazkou na tomto odkazu. #fandisesazkou

Přečtěte si také