Nejslavnější píseň Elvise Presleyho: Hit za čtyři dolary, co vydělal miliony

Elvis Presley je legendou americké hudební scény. Během svého života prodal přes šest set milionů desek a vydělal spoustu peněz. Právě před šedesáti lety nahrál jednu ze svých nejznámějších skladeb. Na jeho výrobu mu přitom stačily pouhé čtyři dolary.

Přečtěte si také: Nechtěl pracovat, a tak přelstil loterii. Miliony si teď užívá v tropickém ráji


Elvis Aaron Presley, známý jako „Král Rock and Rollu“ nebo zkráceně jako „Král“, dokázal perfektně skloubit inspiraci z černošského gospelu s blues a country. Tím nezaměnitelně ovlivnil nejen hudbu své doby, právě díky němu ale dnešní hudba zní tak, jak zní.

Poslechněte si It’s Now Or Never


Během své více než dvacet let trvající kariéry překonal Elvis mnoho rekordů, ať už v návštěvnosti koncertů nebo prodejích desek. O jednom rekordu však málokdo ví. Nahrání jeho nejslavnějšího hitu jej (na rozdíl od následujících skladeb) stálo nejméně peněz, a to přesně čtyři dolary.
 

Nejprodávanější singl

„Teď, nebo nikdy, moje láska nepočká,“ zpíval před mikrofonem v nashvillském nahrávacím studiu Elvis Presley. Inspirovat se tehdy nechal slavnou italskou baladou ’O Sole Mio, kterou roku 1898 složil skladatel Eduardo di Capua. Přesně před šedesáti lety v roce 1960 nahrál Elvis Presley jednu ze svých nejznámějších skladeb It’s Now Or Never.

Stala nejen nejprodávanějším singlem Presleyho (20 milionů kopií), ale i jedním z nejprodávanějších singlů všech dob. Podle hudebních kritiků je nahrávka jakýmsi přerodem z nespoutaného muže do uhlazené romantičtější polohy.

Podívejte se na klip k dalšímu hitu Jailhouse Rock

    

Chtěl být elektrikářem

Presleyho život se dá označit za „americký sen“. Pocházel z chudých poměrů a chtěl se stát elektrikářem. Svým zpěvem ale dobyl svět. Směsicí žánrů, které kombinoval, přinesl něco, co v populární hudbě v té době chybělo.

Více než sto jeho singlů se dostalo do TOP 30 ve Spojených státech a sedmnáct se dostalo na první místo. Během svého života prodal Elvis Presley přes 600 milionů desek, dnes už číslo překročilo jednu miliardu. Život, ale i kariéru hvězdy nakonec překazil styl života plný drog a alkoholu.

Propojení s black music krásně dokresluje skladba In The Ghetto


Poslední koncert Elvis odehrál jen dva měsíce před svojí smrtí v americkém Indianapolis. 26. června 1977 na něj tehdy přijelo osmnáct tisíc fanoušků.

Nemusíte prodat miliony desek, abyste zbohatli jako Elvis Presley. Stačí si vsadit. Online tiket můžete pořídit na tomto odkazu.

Autor fotografie: Elvis Presley Estate, Sony Music Entertainment.

Přečtěte si také