Minuta za 5 milionů. Přinášíme 3 rekordy ze světa seriálů

Kdo by nemiloval seriály. Hra o trůny, Bratrstvo neohrožených, Přátelé a stovky dalších. Každý díl má zhruba dvacet minut až hodinu, a jsou připraveny nás kdykoliv zabavit. Možná ale nevíte, že se v seriálovém byznysu v současnosti točí už mnohdy větší peníze, než v klasickém filmovém průmyslu. A padají i rekordy. 

1. Nejdražší epizoda všech dob

GoT_600x400.jpg

Jeden z rekordů padl teprve před nedávnem a pokořil ho legendární fantasy seriál Hra o truny. Průměrný rozpočet na jednu z šesti epizod poslední série byl těžko uvěřitelných 15 milionů dolarů. Každá minuta závěrečných šesti díků tak HBO stála v přepočtu 4,83 milionu korun.

To dělá ze Hry o trůny absolutně nejdražší seriál historie, který porazil celou řadu dalších příběhů na pokračování s vysokým rozpočtem. Mezi ně patří například americký seriál Pohotovost, sitkom Přátelé anebo seriál The Crown z dílny Netflixu o současné anglické královně. Nejdražší díly těchto sérií se pohybovaly v rozpočtech okolo 13 milionů dolarů.

Asi nepřekvapí, že zdaleka nejvíc většinou inkasují hlavní hvězdy. Za díl dostávají i 6 milionů dolarů, v přepočtu 136 milionů korun.
 

2. Milionoví Přátelé

Friends_600x400.jpg

I když jde o seriál, který byl natočený už v 90. letech, sitkomoví Přátelé jsou stále populární a často reprízovaní. Je založený na hereckých výkonech a vtipných dialozích šestice herců, kteří také byli královsky zaplaceni.
 

Přečtěte si také: Příběhy z trafiky: V cukrárně paní Jarmily se servírují sladké výhry


Představitelé Rachel, Moniky, Phoebe, Rosse, Joeho a Chandlera dostávali za jeden díl rovný 1 milion dolarů. Pokud částku vynásobíme počtem dílů, kterých bylo celkem 236, každý z šestice si přišel na 5,4 miliardy korun.
 

3. Průkopník vysokých rozpočtů

Bratrstvo_600x400.jpg

Když se v roce 2001 rozhodla společnost HBO nasypat 125 milionů dolarů do válečného seriálu Bratrstvo neohrožených, filmoví kritici si ťukali na čelo. Asi i proto, že projekt zaštítily hvězdy jako Steven Spielbert a Tom Hanks, se risk vyplatil.

Kritický i divácký úspěch byl fenomenální a pro produkční společnost to znamenalo signál, že investovat do kvalitní výpravné tvorby se vyplatí. S odstupem řečeno - bez Bratrstva by nikdy nevznikla ani slavná Hra o trůny. 

Na milionové platy, jako mají herci, si drtivá většina z nás musí nechat zajít chuť. Možná to ale už brzy vyjde ve Sportce, takže si třeba i pár desítek milionů na účet také připíšete. Svůj online tiket na příští slosování získáte na tomto odkazu.

Přečtěte si také