Meditace jako cesta k duševní pohodě, delšímu životu i hojnosti. Jak na to?

Zapomeňte na nohy zkroucené do preclíku, dlouhé hodiny v nehybné poloze a prozpěvování manter. Představy o meditaci mohou být někdy bohužel poměrně daleko od reality a spoustu lidí od jakýchkoliv pokusů odradí.

Přečtěte si také: Ve Sportce si přišel na skoro 3 miliony. Peníze rozdá!


Její přínosy jsou však nezpochybnitelné a váš život mohou zlepšit snad ve všech směrech. A přitom je to tak snadné. Stačí si na chvíli sednout na nějaké tiché místo a vnímat sám sebe.
 

Nejde o pouhé lelkování

Přestože se u ní většinou sedí, popřípadě leží, není meditace jen obyčejné nicnedělání se zavřenýma očima. Zásadní je při ní nezaujatě pozorovat vlastní myšlenky, aniž byste je jakkoliv rozebírali nebo se je snažili rozkódovat či dokonce potlačovat.

Samozřejmě existují meditace s nejrůznějším zaměřením a cílem (některé například slibují, že zvýší vaše štěstí nebo obohatí vaši peněženku), vždy jde ale především o to, abyste uvolnili svou mysl a získali nadhled nad vaším životem a problémy.
 

Spokojená mysl a zdravé tělo

Díky tomu vám meditace přinese tolik potřebný vnitřní klid a sníží produkci hormonu zvaného kortizol. Ten vyvolává stres, zhoršuje schopnost koncentrace, zvyšuje cukr v krvi, oslabuje imunitní systém, zrychluje stárnutí a zhoršuje funkce trávicího systému.

S pomocí pravidelné meditace tak budete soustředěnější, kreativnější a spokojenější, zpomalíte své stárnutí, lépe zvládnete stres a zlepší se i váš spánek. Navíc se vám v těle zvýší hladina hormonů endorfinu, serotoninu a melatoninu, které posilují obranyschopnost a mají příznivé účinky na krevní tlak.
 

Pohodlně se usaďte...

Jak na to? Meditovat můžete v podstatě kdykoliv a kdekoliv, ideální je mít dostatek ticha, času a soukromí. Začít můžete jen s pár minutami denně a čas postupně dle potřeby prodlužovat. Nastavte si na mobilu odpočet třeba na pět minut, zavřete oči, zhluboka dýchejte a nechte své myšlenky bez jakéhokoliv odsuzování plynout.

Snažte se také ignorovat vše, co vás ten den potkalo, co vás čeká a co musíte udělat. Ze začátku vám pravděpodobně bude chvíli trvat, než se k žádanému pokoji přiblížíte. Pamatujte, že je to naprosto normální a není dobré se s tím nějak trápit.
 

Klid díky výhře

A vyzkoušet můžete i nejrůznější vedené meditace volně dostupné na internetu, případně si vyberte nějaký meditační podcast či aplikaci.

Hledáte jiné cesty k vnitřnímu míru? Do klidu a pohody vás hodí i pár milionů, které můžete vyhrát už zítra ve Sportce. A když trefíte Superjackpot, možná se v nich budete moct doslova přehrabovat hráběmi, momentálně je tu nachystáno 185,1 milionu korun.

Kupte si svou sázenku hezky z pohodlí domova, stačí kliknout na tento odkaz!

Přečtěte si také