König: Přeji si, aby Czech Tour navazovala na letošní úspěch. Se Sazkou chceme závod posouvat dál!
670 kilometrů – přesně tolik kilometrů v sedle měli za sebou závodníci Czech Tour, když v neděli 30. července 2023 dojížděli ve Šternberku do cíle poslední etapy největšího silničního závodu v České republice. Na místě vše sledoval, letos již počtvrté z postu ředitele závodu, i bývalý elitní cyklista Leopold König. Sám Czech Tour vyhrál dvakrát a jak říká, je to jeho srdeční záležitost.


Přečtěte si také: 10 věcí, které potřebujete vědět o Czech Tour 2023!


Před pár dny skončila Czech Tour 2023. Jak tento ročník hodnotíte? 
Jako velký posun, a to i z toho důvodu, že jsme měli úplně nový organizační tým. Prvním závodem v tomto složení byl již červnový Závod Míru a Czech Tour hned po něm. Už od Závodu Míru bylo vidět, že jsme se někam posunuli. Velmi dobře se nám povedlo pokrýt takto velký profesionální závod. Není to totiž úplně jednoduché, když musíte organizovat ty nejlepší týmy na světě. Snažíte se jim dát opravdu tu nejlepší péči. Navíc vám přijde tisíce diváků okolo trati. Jsou tam různá úskalí. Myslím ale, že jsme se ukázkově poprali se vším a opravu to vyšlo.
 
Když byste měl vybrat jednu věc, která se opravdu povedla. Co by to bylo? 
Určitě start Chrise Frooma, největší hvězdy posledního desetiletí v cyklistice. Také nás velmi mile překvapila divácká účast.
 

A je naopak něco, co se nepodařilo a dalo by se pro příště zlepšit? 
Asi počasí, ale to ovlivnit nemůžeme. V posledních letech jsme měli vždy štěstí a letos to prostě nevyšlo. Takže se to vlastně vyrovnalo. 

Jste ředitelem už čtyři roky, jak se z profesionálního sportovce dostanete na ředitelskou židli? 
Minulý organizátor mě asi tři roky přemlouval, ať mu s tím pomůžu. A nakonec mě přemluvil. Czech Tour je mojí srdeční záležitostí. Závod jsem čtyřikrát jel a dvakrát jsem ho vyhrál celkově. Provázel mě celou mojí kariérou a už tenkrát jsem věděl, že bych jednou rád závodu vrátil všechny své zkušenosti z nejvyššího patra cyklistiky. Jsem rád, že toho mohu být součástí. Vidět závod z té druhé stránky, než je ta sportovní, je pro mě velmi obohacující a stále nové.

Co je tedy těžší? Závodit nebo závod organizovat? 
To se asi nedá takto říct. Oboje má něco do sebe. Jako závodník se soustředíte na úplně jiné věci než jako organizátor. Závodník se musí koncentrovat sám na sebe a na svůj výkon. Za to je zodpovědný. Naopak organizátor musí vnímat závod jako celek. Soustředíte se na práci několika desítek lidí a vše musíte skloubit tak, aby to v průběhu celého závodu klapalo. Obojí je těžké, jen prostě jinak.
 
Kdy jste měl větší trému? Jako závodník na startu nebo jako organizátor? 
Jednoznačně jako ředitel. Navíc můj první ročník byl v covidovém roce 2020. Tehdy moc závodů nebylo a startovní pole tak bylo velmi silné. A já jsem najednou řídil kluky, se kterými jsem ještě nedávno závodil. To bylo poměrně dost stresující.
 
Jak dlouho trvá příprava na další ročník? 
V neděli skončil závod, v pondělí jsem se vrátil do Prahy a hned v úterý už jsem komunikoval s Mezinárodní cyklistickou federací, s partnery, sponzory i starosty měst, kde se ročník 2024 pojede. Z ročníku 2023 jsem tedy plynule navázal na ročník 2024.
 
Takže jste ani neměl čas na nějaký odpočinek?
Zatím ne, ale za chvíli si ho dopřeju. Volno mám naplánované.
 
Máte vůbec v takto nabitém programu čas ještě sednout na kolo?
Času bohužel moc není, to je pravda, ale snažím se.
 
A kam jezdíte? Kde to máte nejraději? 
Jezdím často do Orlických hor a do Jeseníků. Snažím se i každou zimu odjet někam do tepla na kolo. Třeba na Mallorcu nebo Kanárské ostrovy. To je takový detail, co se snažím si ze své aktivní kariéry zachovat.
 
Co byste přál Czech Tour do dalších let?
Moc bych si přál, abychom navazovali na úspěch letošního ročníku. Abychom se neustále posouvali, abychom každým rokem měli lepší a kvalitnější startovní pole a abychom se etablovali na mezinárodním poli. Rád bych, aby byla Czech Tour v mezinárodním kalendáři vnímána jako významný závod. S tím jdou ruku v ruce také přenosy na těch největších televizních kanálech. Ta vizibilita a úroveň závodu je můj hlavní cíl do dalších let.
 

Jak tedy Czech Tour momentálně vnímají jezdci? 
Z tohoto roku jsme měli obrovské ohlasy. Jezdci si Czech Tour pochvalovali, viděli obrovskou změnu v porovnání s předešlými roky. To přesně je náš cíl, aby si to mezi sebou týmy začaly říkat. Abychom měli dobré zpětné vazby, až budeme týmy žádat o start v roce 2024. Budu rád, když k nám v příštím roce týmy přijedou, možná i ve větším množství.
 
Proč se Czech Tour jezdí na Moravě? 
To je vlastně dáno historicky. Po dlouhá léta se závod odehrával právě v jesenických a beskydských horách. Je ale pravda, že naším cílem je závod představit většímu počtu diváku na větším území České republiky. Rozhodně do Čech chceme, a pravděpodobně se tam v roce 2024 ukážeme.
 
Sazka je generálním partnerem Czech Tour. Jak toto partnerství hodnotíte? 
Je to pro nás hodně důležité. Bez této podpory, bez finančních prostředků, bychom neměli zázemí a možnost posouvat závod tak úspěšně a rychle dál. Tím že máme takto silného partnera se nemusíme obávat, že bychom neměli prostředky na další růst. To nám dost otevírá možnosti pracovat na věcech intenzivně. Můžeme být klidnější i proto, že víme, že budeme schopní dostát našim závazkům.
 
Co vy a Sazka? Vsadíte si někdy? 
Na sázky moc nejsem, takže ne. Ale rád kupuji stírací losy na narozeniny a svátky.
 

Přečtěte si také