Kontakty i fotky v bezpečí. 3 funkce pro Android, které ochrání vaše data i telefon

Kontakty, zprávy od blízkých nebo fotky. Řekněme si to upřímně, ani o jednu z těchto položek nechceme za žádných okolností přijít. Pokud ale budete svůj telefon s operačním systémem Android používat chytře, nic takového vám nehrozí. Tady jsou tři funkce (včetně návodu, jak je nastavit), díky kterým už o důležitá data nikdy nepřijdete.

1. Hledání ztraceného telefonu

Stává se to občas asi každému: přijdete domů, chcete si v klidu přečíst zprávy a telefon najednou nikde. A chvíli trvá, než zjistíte, jestli zůstal v autě, nebo v práci na stole. Tahle funkce se ale pochopitelně hodí i v případě, že si váš chytrý telefon nenechají ujít cizí ruce. Zjistit, kde se váš telefon nachází, je přitom jednoduché.
 

Přečtěte si také: Přestaňte moknout. 4 aplikace, díky kterým zkrotíte počasí


Jak na to: Abyste mohli svůj telefon hledat, je nutné být na něm přihlášený pod svým Google účtem, to je ale téměř nutnou podmínkou používání každého telefonu s operačním systémem Android. Při ztrátě nebo odcizení telefonu pak zadáte do vyhledávače alternativního zařízení (počítač, tablet, jiný chytrý telefon) adresu android.com/find. Pak se musíte přihlásit ke svému Google účtu a to je vše.

V případě, že je váš telefon zapnutý a na mobilních datech, zobrazí se vám po pár vteřinách na mapě. Telefon ale můžete i rozezvonit, což se hodí jednak k vystrašení zloděje, hlavně ale pokud telefon třeba někde položíte doma a nemůžete ho najít.
 

2. Kontakty v bezpečí

Tzv. cloudové služby aktivně využívá stále více uživatelů. Důvody jsou nasnadě. Kromě toho, že díky virtuálním úložištím můžete mít k dispozici třeba veškeré pracovní dokumenty, a to ať jste kdekoliv, cloudy se také umí postarat o to, abyste v případě zničení telefonu nebo jeho ztráty už nikdy nepřišli o jediný kontakt nebo zprávy od vašich blízkých. 

Jak na to: I zde tvoří základ Google účet, ke kterému je třeba být na telefonu přihlášen. Pak se postup různí podle toho, jestli máte kontakty uložené v telefonu nebo na SIM kartě. 

V případě telefonu hledejte možnost přenosu na disk Google v kartě Kontakty nebo Lidé (liší se dle zařízení). V menu poté vyberte možnost Kopírovat kontakty. Následně je třeba nastavit odkud kam má kopírování proběhnout. V tomto případě je to z telefonu (vnitřní paměti zařízení) na účet Google. 

Pokud jsou kontakty na SIM kartě, místo volby Kopírovat volíte Importovat, kterou najdete ve stejném menu. Cíl je pak totožný - účet Google. 

Tip: Abyste kontakty nemuseli kopírovat ručně, nastavte si automatickou synchronizaci. To provedete v Nastavení telefonu v sekci Účty a synchronizace. Rozklikněte svůj účet Google a přesvědčte se, že jsou zaškrtnuty také kontakty. Synchronizace bude poté probíhat zcela automaticky.
 

3. Všechny fotky na jednom místě

Pokud ztratíme nebo nám někdo ukradne telefon a my nezálohujeme, v první řadě nás jistě budou trápit chybějící kontakty. Vlasy si ale nejspíš budeme trhat i kvůli zmizelým fotografiím. Své o tom vědí jak rodiče malých dětí, tak i majitelé čtyřnohých chlupáčů nebo vášniví výletníci. Řešení je ale opět jednoduché a až na pár výjimek bezplatné. 

Jak na to: Tady jde o hračku na pár kliknutí. Z obchodu Play si stačí stáhnout aplikaci Fotky Google (pokud už ji v telefonu nemáte od výrobce). Poté se v ní přihlaste ke svému účtu Google, klikněte nahoře na horní nabídku a z ní vyberte položku Nastavení zálohování a synchronizace, kterou zapněte. Hotovo. 

A skvělá zpráva: pokud budete zálohovat do velikosti 16 MB (nebo rozlišení 1080p) na jednu fotku, Google vám dává bezplatný neomezený prostor. I proto Fotky Google označil prestižní magazín The Verge jako „Nejlepší službu pro správu fotek na světě”. 
 

Štědré porce mobilních dat od SAZKAmobilu

K tomu, abyste všechny výše uvedené funkce mohli naplno využívat, jsou třeba mobilní data. Na to, aby váš telefon a vše důležité, co v něm máte, byly v bezpečí, myslí virtuální mobilní operátor SAZKAmobil.

Z jeho datových balíčku pro předplacenou kartu si určitě vyberete i vy. Aktuálně si můžete aktivovat 5 GB dat přes mobilní aplikaci jen za 270 Kč. Tato akce platí až do konce tohoto roku.

Ale v nabídce má i atraktivní tarify, například se Šťastným tarifem 497 získáte 5 GB dat a 500 volných minut pro volání do všech sítí  jen za 497 Kč měsíčně. Kompletní nabídku  SAZKAmobilu najdete na tomto odkazu.

Přečtěte si také