Frisbee, náplast i suchý zip. Miliardové nápady (I. díl)

Létající podšálek, neposedná pružina či gáza pro nešikovnou dámu. To jsou vynálezy, byť možná obyčejné, přesto dobyly svět. Podívejte se na několik světových nápadů, které obyčejného člověka proměnily v majitele tučného švýcarského konta.

Frisbee: Létající tácek

První létající talíř spatřil světlo světa v roce 1948. S nápadem přišel Američan Walter Frederick Morrison, když si na jedné z kalifornských pláží společně se svou přítelkyní házeli plechovým táckem od koláčů. Po druhé světové válce začal vyrábět první plastové házecí talíře.

Svůj skvělý nápad nejprve pojmenoval Flying Saucer (létající podšálek) a následně jako Pluto Platter (Plutův talíř). Prodával je na místních trzích, než si ho všimla firma Wham-O, která na létající disky v roce 1958 koupila práva.
 

Přečtěte si také: Přes noc miliardářem? 5 nejvyšších výher, které Češi trefili v Eurojackpotu


Pojmenovala je podle pekárny The Frisbie Pie, kde prodávali koláče a dorty pečené na kulatém plechu, s nímž si místní studenti s oblibou házeli. Morrison díky svému vynálezu vydělal do roku 1970 půl milionu dolarů. V roce 2012 už bylo po celém světě prodáno více než 300 milionů kusů létajících talířů.
 

Suchý zip: Svízel přítula

Suchý zip vymyslel v roce 1941 Švýcar Georges de Mestral. Při procházce v Alpách ho zaujalo, jak se květy svízele přítuly či lopuchu přichytávají na jeho oblečení a srst psa. Díky mikroskopu přišel na to, že květy jsou plné malých háčků, které se vetknou do oček v látce.

Svůj vynález pojmenoval Velcro podle francouzských slov velours a crochet – samet a háček. V některých zemích se dodnes pod tímto názvem prodává. Suchý zip v roce 1998 vydělal více než 93 milionů dolarů a prodává se ve více než 40 zemích světa.
 

Náplast: Jak zachránit život

Dnešní samozřejmá výbava každé lékárničky nebyla vždy běžná věc. Náplast vynalezl v USA roku 1920 Earle Dickson, člen výzkumného oddělení společnosti Johnson & Johnson, která v té době vyráběla také lepenky a gázy.

Jeho žena Josephine přitahovala nehody a velmi často se zranila nožem při vaření. Earle chtěl přijít na způsob, jak by se mohla sama snadno ošetřit, když on je v práci. A začal ručně vyrábět první sterilizované náplasti – na kus lepenky ze své firmy skládal gázu.

Zpočátku nebyl o jeho vynález téměř žádný zájem. To se změnilo po druhé světové válce. Popularita náplastí začala neuvěřitelně stoupat; v roce 2001 bylo celosvětově prodáno přes sto miliard náplastí.
 

Slinky: Chodící pružina

Umí spoustu triků – třeba chodit po schodech, můžete ji natahovat nebo namotávat kolem zábradlí. Neposednou pružinu vymyslel roku 1943 americký námořní inženýr Richard T. James ve chvíli, kdy omylem upustil na zem napěťovou pružinu. Ta vyskočila zpět – a James držel v ruce nápad na jednu z nejpopulárnějších hraček minulého století.

První magické spirály se začaly prodávat před Vánocemi roku 1945 a jen se po nich zaprášilo. Zpočátku se jeden kus prodával za dolar, později se cena zvýšila. Během prvních šedesáti let své existence se barevných plastových pružinek prodalo přes 300 milionů.

Možná nemáte nápad za miliardu, zato můžete mít štěstí ve hře a stát se miliardářem téměř bez práce. Už zítra se v Eurojackpotu hraje o neodolatelných 1,263 miliardy korun. Zajistěte si vstupenku do slosování na tomto odkazu.

Přečtěte si také