Co si koupit, až vyhrajete? 8 opravdu bizarních věcí ze zlata (II. díl)

Oblíbený chytrý telefon iPhone či pokerová sada ze zlata? Proč ne. Díky stabilní ceně tohoto cenného kovu, která odolává ekonomickým a politickým vlivům, se často používá i jako investiční nástroj. Proto si z něj lidé nechávají vyrábět i zdánlivě obyčejné věci, které však přežijí stovky let.

4. Model Lamborghini

Cena: 174 milionů korun


Lamborghini Aventador je v Dubaji celkem běžné auto. Jezdí tam s ním dokonce i policejní hlídka. To opravdové auto vyjde zhruba na sedm a půl milionu korun. Jeho zlatá miniatura ale paradoxně stojí třiadvacetkrát víc.
 

Přečtěte si také: Luxus nebo bizár? Nejdražší věci třpytící se zlatem (I. díl)


Model je vyroben v měřítku jedna ku osmi a pochází z dílny německé firmy RGE Robert Gulpen Engineering. Je vyřezán z půltunového kusu zlata a výrobce uvádí, že váží pětadvacet kilogramů. Model se navíc objevil v Guinnessově knize rekordů, a to hned s třemi zápisy: nejdražší model auta na světě, nejvíce zabezpečená vitrína a nejluxusnější logo.
 

3. Set pokerových žetonů

Cena:174 milionů korun


Čtyři balíčky karet a 384 herních žetonů vyrobených z osmnáctikarátového zlata, které jsou navíc vykládány rejnočí kůží a po stranách zdobeny drahými kameny. To je nejdražší pokerová sada na světě, jejíž hodnota čítá na 174 milionů korun.

Vše je uloženo v kufříku z pravé aligátoří kůže a se dvěma kombinačními zámky, jež jsou také z drahocenného kovu. Pokerový set navrhl designér Max Parker, který je synem Geoffreyho Parkera, známého výrobce zábavných her.
 

2. Hodinky Patek Philippe

Cena: 256 milionů korun


Nejdražší a zároveň nejsložitější hodinky světa si v roce 1925 nechal vyrobit bankéř Henry Graves mladší údajně proto, aby předčil svého soka, výrobce automobilů Jamese Warda Packarda, s nímž soupeřil o to, kdo bude vlastnit tu nej ozdobu na ruku. Strojek je uložen v osmnáctikarátovém zlatě a z hlediska mechaniky jde o jedno z nejkomplikovanějších hodinkových zařízení na světě.

Ve své době hodinky nabízely neuvěřitelných čtyřiadvacet funkcí – kromě času východu a západu slunce zobrazovaly třeba měsíční fáze anebo noční oblohu s hvězdami. Hodinářská společnost Patek Philippe je navrhovala a sestavovala celkem osm let.
 

1. iPhone

Cena: 349 milionů korun


Hlavní dominantou zlatého ručně vyrobeného krytu oblíbeného chytrého telefonu je černý diamant, jehož hodnota převyšuje 337 milionů korun.

Za nejdražším telefonem na světě stojí britský designér a klenotník Stuart Hughes. Kryt byl vyroben na míru dle požadavků neznámého hongkongského podnikatele. Jeho výroba zabrala devět týdnů.

A co byste si koupili vy, kdybyste měli spoustu peněz? Bylo by to něco ze zlata, nebo byste volili jiný druh investice? Ať tak, či tak, zkuste si vsadit Eurojackpot. Třeba se na vás usměje štěstí a budete si moci koupit cokoliv bez dlouhého přemýšlení nad cenou. Online tiket si můžete vsadit na tomto odkazu.

Autor fotografií: letemsvetemapplem.eu, wikipedie.com, pixers.com, auto-mania.cz.

Přečtěte si také