Chvalte a kolegům pomáhejte. 5 taktik, které vás promění ve skvělého šéfa

Většina firem povyšuje své lidi do manažerských pozic na základě jejich schopností a dovedností. Bohužel zkušenosti a praxe ukazují, že být úspěšný na jedné pozici ještě neznamená umět vést tým. Projděte si základní pravidla, jak být dobrým a respektovaným šéfem.

1. Oslavte úspěchy týmu

Navždy si lidé budou pamatovat, co uděláte ve své nové funkci jako první. Pokud začnete tím, že uznáte a přijmete, co funguje, lidé budou rádi, že s vámi mohou pracovat. Ptejte se na úspěchy firmy, zjistěte, jak tyto úspěchy oslavují.


Přečtěte si také: Padesátikoruna se proměnila v hlavní výhru Extra renty v podobě 100 000 Kč na 20 let


Děkovný email? Poukázka na masáž? Společná večeře? Lidé mají rádi tradice, a tak jim dopřejte v nich pokračovat. Kritiku si nechte až na další měsíc svého kralování.
 

2. Pochopte kulturu týmu

Předpoklady, návyky, nepsaná pravidla. Je těžké do nich proniknout, ale je naprosto zásadní o nich vědět! Pracovní schůzka až na druhém konci Prahy? Chatování pod stolem? Oběd se protáhl na dvě hodiny?

Je naprosto jasné, že budete chtít vytvořit co nejvíce produktivní prostředí. Ale nemůžete se zásadními změnami přijít ihned. Chytřejší bude vyčkat na vhodnou chvíli, kdy si o tom se svým týmem budete moci promluvit. Změny neuspěchejte, všichni zúčastnění musí mít pocit, že jste si tuto novou pracovní kulturu nastolili společně.
 

3. Vyhrňte rukávy a pusťte se do práce

První dojmy se skutečně počítají a lidé potřebují vědět, že když jde do tuhého, vytáhnete rukávy a pomůžete, kde je třeba. Jinými slovy, buďte vůdce, který sice sedí za velkým stolem, ale klidně pomůže rozvážet balíky, pokud tým zrovna nestíhá.
 

4. Jděte první

Nečekejte, že lidé budou se svými problémy chodit za vámi, vy musíte vyhledat je. Nezapomeňte, že jedno z největších přání zaměstnanců je, aby se o ně šéf zajímal. Takže vyrazte na hřiště a ptejte se svých hráčů. Na cokoli.
 

5. Vytvořte si společné krédo

Vzpomínáte si ještě, když jste byli malí a ve své partě jste si přísahali věrnost? Nikdy byste si nedovolili to porušit. Při vedení pracovního kolektivu jde o něco podobného. Krédo je popisné a přesvědčivé prohlášení o hodnotách, které vedou tým dopředu. Vytvořte si takové krédo a táhněte za jeden provaz.

Být šéf není jednoduché. Zvláště, pokud jste v takové pozici nováčkem. Že se vám vést jiné lidi úplně nechce? Tak si vsaďte do loterie a už za pár dní možná do žádné práce chodit nebudete muset!

Štěstí můžete zkusit třeba v loterii Extra Renta, kde už dneska večer můžete vyhrát fantastickou měsíční rentu 100 000 Kč na rovnou 20 let. Zajistěte si tiket na tomto odkazu.

Přečtěte si také