6 vět, které od boháčů a expertů na peníze nikdy neuslyšíte!

Pro mnohé je finanční úspěch otázkou štěstí, pro jiné tvrdou prací. Ať už k větším částkám přijdete jakkoliv, je dobré vědět, co dělat a čemu se naopak vyhnout. 

Přečtěte si také: Česká rodina vyhrála téměř 235 milionů v Eurojackpotu. Je to šok, radost i obavy, shodují se


Nezáleží přitom na tom, zda chcete začít šetřit, zvýšit si rozpočet či zapracovat na své finanční stabilitě, na těchto šest frází byste si měli dát velký pozor.
 

1. Nepotřebuji rezervu

Ohledně otázky nouzových rezerv se shodnou snad všichni lidé, co se penězi nějak zabývají. Nikdy totiž předem nemůžete vědět, kdy vám vypadnou příjmy, zatímco pravidelných výdajů se jen tak nezbavíte. Výše rezervy se liší člověk od člověka, obecně by vám měla vystačit alespoň na pokrytí půlročních výdajů.
 

2. Investování a šetření je stejné

Máte finance, které nechcete aktivně utrácet ani nechávat ležet na běžném účtu? Můžete je investovat, nebo odložit stranou na spoření. Rozhodujte se podle svých možností a současné situace, nikdy ale tyto dva pojmy nezaměňujte.

V případě, že nemáte několikaměsíční rezervu, zkuste si ji vytvořit a až poté hledejte způsoby, díky nimž by vaše prostředky mohly růst. Většina expertů se přitom shoduje na tom, že běžná spoření se nevyplácí.
 

3. Když mám peníze, proč je neutratit?

Udělat si čas od času radost a pořádně se rozmazlit je skvělé. Jestli ovšem zbytečně utratíte vše, co vyděláte, moc vám to neprospěje. Lidé, co umí s penězi zacházet, se před každou investicí sami sebe zeptají, zda jim nějak zlepší život, a pokud odpovědí není jasné ano, raději vycouvají.
 

4. Kvůli šetření je nutné se všeho vzdát

Představujete si šetření jako nekonečné utrpení, během něhož se budete muset vzdát všeho dobrého a zábavného? V takovém případě si plánování rozpočtu rychle znechutíte a nejspíš se s ním daleko nedostanete. Zapomeňte na přístup všechno, nebo nic a před přísným omezováním dejte přednost rozumným kompromisům.
 

5. Finanční plány fungují pro všechny

Rozhodli jste se následovat finanční plán, který vám zaručeně pomůže ušetřit a zbohatnout? Máme pro vás špatnou zprávu – vůbec vám nemusí sedět. Finanční situace lidí se různí a je dobré k nim podle toho přistupovat. Váš plán by proto měl odrážet nejen vaši situaci, ale i váš životní styl. A když si nevíte rady, finanční expert vám s plánem rád pomůže.
 

6. Dostanu, za co zaplatím

To, že za něco zaplatíte větší balík peněz, ještě neznamená, že dostanete kvalitní služby či výrobek. A některé útraty se rozhodně nevyplácejí. Před každou z nich tak zapřemýšlejte, jestli pro vás má skutečně význam, nebo se jedná o zbytečnost, na níž můžete ušetřit.

Věděli jste, že mezi věci, za něž lidé často nesmyslně utrácejí, patří například nevýhodné mobilní tarify, balená voda a předražené potraviny či nápoje se známým logem?
 

Vyhrajte skoro miliardu

Chcete si vyzkoušet, jaké to je být opravdu bohatý? Pak si dneska vsaďte Eurojackpot! Za částku 950 milionů, o níž se hraje, si splníte nejeden sen. Vstupenku do losování navíc získáte na pár kliknutí. 

Držíme palce.

Přečtěte si také