Netradiční výhra v loterii: luxusní prezidentský letoun Boeing 787-7

Mexický prezident, který do své funkce nastoupil předloni v prosinci, se snaží zbavit úřad symbolů luxusu. Aktuálně je v nabídce letoun z vládní flotily. Ten se již dlouho nedařilo prodat, a tak mexický prezident přišel s novým nápadem – nabízí ho jako hlavní cenu v loterii.

Přečtěte si také: Za tiket dal jenom dvacku, i tak mu Sportka přinesla přes 9 milionů


Prezident Mexika Andrés Manuel López Obrador hledá způsob, jak se zbavit svého přepychového Boeingu 787-8, na jehož palubu se zdráhá nastoupit. Ne snad kvůli tomu, že by zpochybňoval jeho bezpečnost a spolehlivost, ale protože mu zkrátka a dobře přijde naprosto zbytečný. Na své oficiální zahraniční cesty totiž využívá spojů běžných aerolinek.
 

Jak se zbavit letadla

Americký dálkový dopravní letoun zakoupil jeho předchůdce Enrique Peña Nieto za peníze daňových poplatníků. Dal za něj 218 milionů dolarů, což je v přepočtu asi 5 miliard korun. „Takový speciál neměl ani prezident Barack Obama,“ prohlásil v roce 2018 Obrador o letounu, který má nejmodernější vybavení, ale například i mramorovou koupelnu.

Původně chtěl mexický prezident Boeing prodat, žádný zájemce se však nepřihlásil. Poté ho chtěl nechat přestavět na běžné linkové letadlo. Tuto možnost ale zavrhli experti vzhledem k vysokým nákladům, které by úprava letadla vyžadovala.

A tak Andrés Manuel López Obrador přišel s jiným nápadem – navrhl národní loterii, aby letadlo nabídli jako výhru. Pokud by se prodalo 6 milionů losů po 500 pesos (zhruba 500 korun), dostala by hlava státu za letadlo tři miliardy pesos, tedy stejný ekvivalent v českých korunách. Peníze by prý použil na nákup zdravotnického vybavení po stát.
 

Máte velkou garáž?

Otázkou zůstává, co by potencionální výherce s letadlem dělal. Na zahradu byste ho jen tak nezaparkovali. Jeho délka trupu činí kolem šedesáti metrů, rozpětí křídel je stejné. „Los bych si nekoupila,“ podotkla obyvatelka Mexika Lidia Floresová.

A co vy? Přáli byste si vyhrát letadlo? Pokud právě kýváte nesouhlasně hlavou, vsaďte si raději Eurojackpot, kde se hraje o balík peněz. Aktuální výhra činí 1,58 miliardy korun. Pro online tiket na slosování, které proběhne v pátek 13., si klikněte na tento odkaz.

Autor fotografie: Wikipedia.org.

Přečtěte si také